Какво да ядете и пиете, за да се отървете от махмурлука по-бързо

Консумацията на алкохол често пъти ни кара да се чувстваме зле на следващия ден. Това състояние се нарича махмурлук. То може да съсипе деня ни. Най-добрият начин да излекуваме махмурлука е да намалим алкохола. Но често пъти възниква специален повод и понякога изпиваме повече количество алкохол, отколкото трябва.

Ето какво е препоръчително да ядем и пием, за да се може тялото да се детоксикира и регенерира по-бързо след алкохолен запой.

Последици от консумацията на алкохол

За да може тялото да изхвърли изпития алкохол, то трябва да го метаболизира напълно. Това има редица негативни последици. Определяме ги с една кратка дума: махмурлук, който включва богат списък от страдания:

- повишена жажда,
- главоболие,
- фотофобия,
- свръхчувствителност към звуци,
- киселини, гадене, диария
- липса на апетит или прекомерен апетит,
- нарушения на концентрацията,
- безсъние,
- слабост, апатия,
- втрисане, изпотяване,
- конвулсии, проблеми с равновесието,
- раздразнителност, нервна хиперактивност, чандра.

Причините за алкохолно отравяне

Повечето хора, които пият алкохол, особено в големи количества, имат доста труден следващ ден.

За да бъде изведен от тялото, алкохолът трябва да се метаболизира. В резултат на този процес се появява ацеталдехид, който е основната причина за повечето от тези страдания.

В храносмилането на алкохолните напитки участва целият храносмилателен тракт, но най-натоварен е черният дроб. Той е отговорен за неутрализирането и премахването на токсините.

Хидратацията е ключът към детоксикацията



Вторичните причини за махмурлука включват дехидратация, защото, въпреки че алкохолът е в течна форма, той не ви хидратира. След консумация на алкохолни напитки, тялото най-често се бори с хипогликемия (ниска захар), затова е важно да не забравяме да се хидратираме и подхранваме разумно въпреки неразположението, което чувстваме

Какво да включим в менюто, за да детоксикираме тялото по-бързо и да възвърнем пълните си сили?

Най-важното е да пием течности, но не само такива, които ни хидратират. В ден, когато сте уморени от махмурлук, трябва да избягваме не само алкохола, но и кафето и черния чай. Те няма да помогнат за балансиране на водния баланс.

Най-добрият лек за махмурлук е негазирана вода с високо минерално съдържание. Може да се обогати с лимонов сок или листенца от мента. Лимонът, въпреки че е кисел в устата, е алкален и насърчава клетъчната хидратация. Популярните и доказани методи за махмурлук включват също вода от кисели краставички, чай от мента и запарки от маточина. Те ще ви помогнат да успокоите нервната система и да подобрите вашето благосъстояние. Добре е да посегнете и към прясно изцедени цитрусови сокове. Те осигуряват много витамин С и подобряват отстраняването на токсините.



Как да се храним, за да детоксикираме тялото по-бързо?

Организмът, уморен от смилането на алкохола, понякога отказва да се храни. Добре е да включим пресен доматен сок, който е богат на ликопен и калий. Той ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и укрепване на сърцето. Струва си да добавим щипка сол към пресен, домашен доматен сок - това ще попълни недостига на натрий, с който се справяме след пиене на алкохол.

Ако отравянето е толкова силно, че е невъзможно да се яде пълноценна храна, струва си да посегнем към сладките плодове. Бананите и гроздето ще работят особено добре в този случай. Благодарение на високото съдържание на прости захари, те ще помогнат за контролиране на алкохолната хипогликемия и ще попълнят дефицита на хранителни вещества (витамини и минерали).

Основното правило, когато тялото се опитва да неутрализира алкохолното отравяне, е да се ядат лесно смилаеми ястия, приготвени на базата на високо хранителни продукти. Порциите трябва да са малки, за да не се претоварва храносмилателния тракт.

Какво да избягваме след употреба на алкохол?

- трудно смилаемо месо, особено червено месо,
- продукти от брашно, като кнедли или силезийски кнедли,
- пържени ястия, особено в дълбока мазнина,
- бързо хранене и високо преработени продукти.



Най-добрата закуска след алкохолно отравяне

Добре е да наблегнете на натуралните продукти, за предпочитане варени.

Добър вариант за закуска са леко сварени яйца и парче качествен бял хляб. Яйцата са лесни за смилане. Ако храносмилателният тракт не е пострадал много, не е имало повръщане и не ви се гади, можете да опитате и бъркани яйца и масло.

На обяд най-доброто предложение е бульон с юфка или една от киселите супи, например борш, кисела ръжена супа или супа от краставици. Тези супи ще ви помогнат да се изправите на краката си.

Допълване на хранителни вещества и фибри

През първия ден не си струва да преминавате към диета с високо съдържание на фибри, след като сте прекалили с алкохола. Консумацията на твърде много сурови растителни фибри може да провокира диария, а това не е желан сценарий за организъм, уморен от смилането на алкохол. Затова е препоръчително да закусваме бял хляб.

Трябва да помислите за пълнозърнести храни на следващия ден, както и за по-голяма порция пресни зеленчуци и плодове. Те са най-добрият източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които са били изхвърлени от тялото, което метаболизира алкохола.

От втория ден след алкохолния запой менюто трябва да включва:

- зеленолистни зеленчуци, които са източник на хлорофил (спомагат за оксигенирането и подхранването на клетките);
- пресни зеленчуци и плодове с акцент върху доматите и бананите за подпомагане на попълването на калия;
- естествени, най-малко преработени продукти, като пълнозърнест хляб, булгур, ориз;
- овесени ядки - те са отличен източник на витамини, минерали и фибри;
- постни млечни продукти, бяло месо.

Четете още: Не пийте тези напитки в жегата, може да бъде фатално