Автор
Антония Дамянова

Танцът на Джон Траволта с принцеса Даяна, който промени живота му

Броени дни след като отбелязахме смъртта на най-обичаната на всички времена принцеса Даяна, днес си спомняме за една емлбематична сцена в Белия дом, в която главни герои са тя и холивудският актьор Джон Траволта.

За една сцена, за която години по-късно (в предаването Good Morning America) именитият актьор ще възкликне: Ако мога да пренеса нещо от 80-те в настоящето, то със сигурност това ще танцът ми с принцеса Даяна.

„Представете си ситуацията. Прием в Белия дом. Полунощ е. Дансингът е истинска мечта. Да танцувам с Даяна бе по-лесната част. По-трудното бе да се приближа и да я поздравя, спазвайки протокола, и да бъда достатъчно уверен, когато я каня на танц. Тя се усмихна по нейния завладяващ начин и следващите 15 минути бяха като в приказка. Ще ги помня вечно“, споделя звездата в интервю пред мексиканското издание на списание Esquire миналата година.

View post on Instagram
 


Всъщност това е времето, когато Траволта е на дъното на своята кариера. Той става истинска икона в края на 70-те. Филмът, който го изстрелва на върха на славата през 1978 г., е „Брилянтин“, в който той си партнира с вече покойната и неповторима Оливия Нютън Джон.

Следват някои не толкова успешни ленти с негово участие, като Two of a Kind (1983) и Perfect (1985), след чийто провал кариерата на Траволта почти спира.

По-късно актьорът ще признае, че през 1985 г. изпада в дълбок емоционален срив, заради който едва не отнема живота си. И точно тогава, на 9 ноември 1985 г., идва приемът в Белия дом, организиран от президента Роналд Рейгън и съпругата му Нанси в чест на принца на Уелс – Чарлз, и тогавашната му съпруга лейди Даяна. Именно Даяна е и виновницата любимият ѝ актьор – Джон Траволта, да бъде поканен на приема.

„Нямах никаква представа, че тази вечер е планирано нещо за мен“, спомня си по-късно Траволта пред Daily Telegraph. „Просто се почувствах поласкан, че бях поканен на това събитие, защото се намирах в най-ниската точка в кариерата ми и въпреки това бях в тази стая. Чувствах се като жабата, която се превръща в принц.” Тъкмо възхищението на Даяна към Джон Траволта превръща холивудския гост в център на вечерта, която до днес той никога няма да забрави.

View post on Instagram
 

Точно в 21.30 ч. Нанси Рейгън се приближава към Траволта и му съобщава, че има специална молба от принцеса Даяна. „Тя винаги е имала голяма мечта – да танцува с теб. Бихте ли танцували с нея?“, били думите на първата дама, които го смаяли.

На въпроса му дали това е уместно, Нанси се усмихнала и казала: „О, да, това е едно от нейните желания. Когато зазвучи музиката от твоя филм, ако нямаш нищо против, просто я попитай дали би искала да потанцувате“, разказва актьорът пред People.

Когато оркестърът започнал да свири „Ще танцуваме ли“, лейди Ди открила дансинга с Роналд Рейгън, докато първата дама се носела из дансинга в ръцете на принц Чарлз. Междувременно Джон Траволта, който бил много притеснен в този момент, чакал сигнал. Оркестърът, който следвал предварително подготвения за вечерта репертоар преминал към изпълнението на по-бавните песни от филмите „Брилянтин“ и „Треска в събота вечер“.

Напрегнат и плах, той се приближил до Даяна и казал: „Извинете, принцесо, искате ли да потанцуваме?“. Тя навела глава, изчервила се и отговорила: „С удоволствие“. Мисълта, с която Траволта се успокоявал през цялото това време, била, че докато танцува с Даяна, дансингът ще бъде пълен и с останалите хора, които вече бяха излезли на него, и така никой няма да забележи, ако той обърка нещо.

За изненада на актьора обаче всички танцуващи се отдръпнали, правейки място на най-звездната двойка на дансинга – принцеса Даяна и Джон Травола. Така двамата се озовали единствени на танцовата площадка, заобиколени от възхитените погледи на гостите около тях.

Това бе най-вълшебният момент в живота ми, ще признае след години актьорът. „Боже мой, танцуваме сами в средата на залата и всички ни гледат“, била мисълта, която го връхлетяла в онзи паметен момент. Той е там, това е неговият момент и знае, че ще се случи само веднъж. Освен това на дансинга никой не може да победи Джон Траволта.

Ето какво още разказва за тези така вълнуващи минути от живота си Траволта: „Тъй като тя танцуваше много стегнато с Чарлз, между другото тя го водеше през цялото време, тя направи същото и с мен“. „Затова я хванах нежно за ръка, а другата си ръка сложих на гърба ѝ“. По този начин ѝ дал знак, че сега той командва, както му е редът в една танцова двойка. Тя разбрала посланието му и всичко минало брилянтно.

След като танцът свършил, последвала буря от аплодисменти. Реакциите са мълниеносни. Линда Фокнър, секретар по протокола на президента, възкликва, че никога не е виждала подобно великолепие в Белия дом. От своя страна принцеса Даяна е на седмото небе от щастие, че е сбъднала голямата си мечта да се срещне очи в очи и да танцува със своя любимец Джон Траволта. А той..., той е толкова окрилен от радостта на преживяното, че с лекота възвръща духа и жаждата си за живот.

След края на тържеството Джон бил изпада в такава еуфория, че едва в 2 ч. през нощта на летището във Вашингтон той осъзнава какво се е случило тази нощ. „Знаете ли какво? Тази вечер танцувах с принцеса Даяна“, коментира възбудено той пред служителите на летището. „Знам. Всички го знаят“, му отговаря за негова изненада един от тях.
В рамките само на няколко чака танцът на лейди Даяна и Джон Траволта става най-популярното събитие по целия свят.

Събитие, което се превръща за Джон Траволта в мощен заряд за бъдещата му звездна кариера. На следващия ден телефонът на актьора не спира да звъни. Режисьори, продуценти и престижни филмови компании се надпреварват да го канят за участие в техни продукции. Благодарение на своята принцеса и нейния вълшебен танц, Траволта се бе завърнал на пиедестала си.

А танцът – гордостта на Белия дом – за него със сигурност ще се говори още поколения напред.

Четете още: Мъжете в живота на принцеса Даяна