Автор
Ева Григорова

Защо мястото на погребението на Кралицата е толкова специално за нея?

Малко след смъртта на кралица Елизабет II беше обявено, че погребението ѝ ще се проведе в Уестминстърското абатство - едно много специално място както за самата нея, така и за семейство ѝ.

Службата, в памет на Кралицата, ще се състои в понеделник, 19 септември, а Уестминстърското абатство беше домакин на много от най-щастливите лични моменти на Нейно Величество. Любопитното е, че скоро ще се навършат 260 години от последното погребение на монарх в знаковия храм - това на крал Джордж II.

Един от най-паметните моменти от живота на Елизабет II - нейната сватба с принц Филип, се проведе именно в Уестминстърското абатство.

През 1947 г. 2000 гости се събраха в централната лондонска църква, докато милиони кралски фенове слушаха по радиото как 21-годишната принцеса Елизабет разменя клетви за вярност със съпруга си. Тогава техният съюз се смята за повод повишаващ настроението в следвоенна Великобритания.

И не само Нейно Кралско Височество се омъжи в Уестминстър, тъй като кралицата присъства и на сватбата на дъщеря си принцеса Ан, която се омъжи за капитан Марк Филипс в църквата през 1973 г., а вторият ѝ син, херцогът на Йорк, се жени за Сара Фъргюсън отново там през 1986 г.



Новият принц и принцеса на Уелс, Уилям и Кейт също си казаха „Да“ в Уестминстърското абатство през 2011 г.

Централната лондонска църква е и мястото, където на 25-годишна възраст Елизабет е коронована за кралица. Приблизително 27 милиона души във Великобритания са гледали церемонията по телевизията, след като кралицата се е съгласила тя да бъде излъчвана.


По време на службата кралицата положила клетва и била провъзгласена за монарх с короната на Свети Едуард, поставена на главата ѝ.

Погребението на нейната майка Елизабет Боуз-Лайън, както и това на принцеса Даяна, също се състояха в Уестминстърското абатство.

Освен това в църквата са гробовете на 17 монарси, включително на Чарлз II и Елизабет I.



В рамките на дългия си живот кралица Елизабет II е присъствала на редица служби и възпоменателни събития, които безспорно са оставили дълбока следа в нейното съзнание.

Четете още: Кралица Елизабет II и принц Филип - историята на една любов