Автор
Антония Дамянова

Последните думи на Елизабет II, които тя казва ден преди да си отиде

Фоторепортерът Джейн Барлоу е сред последните хора, разговаряли с Елизабет II броени часове преди кралицата да си отиде. Припомняме, че кончината на Нейно Величество бе официално обявена на 8 септември около 20.30 ч. българско време.

Барлоу е фотографката, направила последните фотоси на британския монарх. Това се случи по време на срещата на Елизабет II с новия британски премиер Лиз Търс, която се състоя в шотландския замък Балморал два дни преди кончината на кралицата.



„Кралицата изглеждаше много по-крехка, отколкото през лятото, но в добро настроение“, споделя фотографът пред британските медии.

Докато двете чакали лидерът на консерваторите да пристигне, те имали време да си разменят няколко слова относно лошото време навън. Нейно Величество обърнала внимание на събеседничката си за тъмните облаци, надвиснали над Балморал, и за проливния дъжд, който се задава.



Въпреки неприятното време обаче кралицата се стараела да изглежда усмихната и приветлива. „Получих много усмивки от нея“, отбелязва Джейн, която е щатен фотограф на РА в Шотландия от шест години.

Малко след това г-жа Тръс била официално обявена и влязла в стаята. Кралицата и нея дарила с широката си неотменна усмивка, поздравявайки, приветствайки я в залата.

Именно фотосите, направени на срещата между 96-годишната Елизабет II и 47-годишната Лиз Тръс, са последните публични фотографии на кралицата.

„Получих чудесни отзиви за снимката. Истинска привилегия е да мога да направя тази снимка! Чест и привилегия“, казва Джейн.



„Бях там, за да снимам нейната среща с новия министър-председател, но за мен най-добрата снимка беше тази на кралицата, на която е сама. И сега очевидно е станала много по-значима, отколкото бе“, допълва Джейн Барлоу.

Четете още: Защо мястото на погребението на Кралицата е толкова специално за нея?