Автор
Весела Георгиева

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще вървят зад ковчега на прабаба си, Лондон е блокиран от полиция

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще присъстват на погребението на кралицата и ще се включат в шествието до Уестминстърското абатство зад ковчега с тленните останки заедно със своите родителите Уилям и Кейт, съобщава Daily Mail.

Днес Лондон е буквално блокиран заради погребението на кралицата. Шествието зад ковчега ще бъде водено от Чарлз Трети.

Предполага се, че принц Джордж и принцеса Шарлот ще пътуват заедно с майка си Кейт и кралицата-консорт Камила в кола до Уестминстърското абатство, вместо да вървят пеш по цялата дължина на шествието. Те ще се присъединят към своите родители за процесията до мястото на финалното поклонение.

Милиони поданици на короната в Обединеното кралство и милиарди зрители по света ще гледат погребението на Елизабет Втора.

Погребението налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан потвърди, че траурната церемония е безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части.

Списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

„От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място“, заяви Хан.

View post on Instagram
 

Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за Олимпиадата през 2012 г.

Британската столица ще бъде охранявана от над 10 000 полицаи. Стотици доброволци от въоръжените сили ще изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие.

Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват и запечатват. По покривите се разполагат полицейски наблюдатели, по улиците се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза е охранявана от военнослужещи от флота, има и конна полиция.