Тормозят ли ви кожни обриви, отпадналост и нарушен сън? Това са само няколко от признаците на отслабена функция на черния дроб – състояние, което засяга нарастващ брой хора. Възможно е да подпомогнем черния си дроб, като променим начина си на живот и добавим следните храни към диетата си…

Черният дроб е ключов за множество метаболитни функции в тялото и работи неспирно, за да преработва токсините, на които сме изложени ежедневно. Когато е претоварен вследствие на неправилно хранене, стрес и излагане на тежки метали и химикали в бита, това се отразява на здравето на кожата, енергичността ни, качеството на съня и хормоналния баланс. Според статистика от 2018 г., чернодробната стеатозна болест засяга приблизително 20% от световното население, като сред засегнатите от диабет тип 2 честотата е 40-70%, а сред страдащите от болестно затлъстяване –до 90%.

Замърсеният въздух, препаратите и медикаментите, които приемаме, както и стресиращото ежедневие допринасят за обременяването на черния дроб, но много от тези фактори са извън нашия контрол. Храната, от друга страна, е широкодостъпен начин да се погрижим за черния дроб:

Първата фаза на чернодробната детоксикация включва окислението на токсините, което причинява оксидативен стрес. Витамин C и лимонeната киселина, съдържащи се в лимоните, предпазват черния дроб от окислителните щети и действието на свободните радикали. Пиенето на гладно на чаша топла вода със сок от лимон сутрешно време има полезно въздействие, тъй като ниското pH и горчивия вкус стимулират жлъчния поток.

Цвеклото съдържа антиоксиданти наречени беталаини, които предпазват от оксидативен стрес. Червеният зеленчук съдържа бетаин, който увеличава секрецията на жлъчката и така подпомага детоксикацията, тъй като продуктите на чернодробната преработка на токсини се освобождават чрез жлъчния сок. Бетаинът служи като донор на метилови групи, които се прикачват към токсините във втората фаза на чернодробната детоксикация.

Нахутът съдържа фибри, които се свързват с жлъчните сокове и ги извеждат от тялото. Това предотвратява резорбцията на съдържащите се в тях токсини и стимулира производството на нова жлъчка. Нахутът e богат на сяра –макроелемент, който е необходим за изграждането на аминокиселини като таурин, участващи във втората фаза на детоксикацията на черния дроб, както и на най-важния антиоксидант в тялото –глутатион. Нахутът предоставя и холин – витамин от групата Б, който предотвратява натрупването на мазнина в черния дроб.

Автор: Патриция Романска