Автор
Теодор Муховски

5 важни практически съвета към бащите

Бащата играе изключително значима роля в изграждането на семейството. Той е не по-малко важен от майката особено в днешните трудни времена. Татковците е добре да участват активно във възпитанието на подрастващите, да се грижат за тях наравно с майка им. Когато семейството е стабилно, отговорността за отглеждането на детето е добре да се пада поравно между майката и таткото.

Какво е нужно да прави бащата, за да възпитават правилно своите деца:

1. Да се включи в отглеждането на детето още от самото раждане

Когато мъжът научи от половинката си, че ще става баща, неговата радост не трябва да бъде кратковременна. Още от бременността трябва да започнат неговите грижи. След раждането е добре той да поеме част от грижите за бебето - да помага с къпането, с почистването на къщата, да изхвърля боклука. Всички тези неща са дреболии, не отнемат много време, но ще доведат до това майката да се чувства комфортно.
Важно е бащата да остане да спи до половинката, да ѝ помага при нощните смени на памперси, храненето на бебето, да го успокоява, когато плачи. Ако се наложи –добре е да го люлее и да му пее приспивни песни. Това ще доведе до хармонизиране на отношенията между двамата, а освен това ще допринесе за сигурност и спокойствие на бебето. Ако мъжът е непохватен с бебето, жената е добре да му даде кураж и да му каже колко е горда с него. Това ще му вдъхне допълнително самочувствие.
Ако бизнесът на таткото е сериозен и той няма време за тези неща, е добре да отдели част от уикендите, за да навакса и по възможност да остане сам с детето си.



2. Да отделя повече време на детето си

За детето е важно да се чувства обичано и от двамата родители. Ако бащата е постоянно ангажиран с работа, това ще се отрази пагубно на семейството. Трябва да намери достатъчно време, за да се погрижи за жена си и децата си. Ако не дава достатъчно любов на детето, то ще си има проблеми, когато стане голямо.
Ако сте татковци, намирайте време да си поиграете с детето. Телефонът можете да си го гледате по цял ден - не го правете у дома. Запомнете, че вашето семейство винаги трябва да е на първо място, а работата няма да избяга.

3. Да не скрива чувствата си

Добре е татковците да прегръщат, гъделичкат и да се боричкат с детето си докато порасне. Разказвайте му забавни истории - то обича да слуша и това му доставя удоволствие. Поощрявайте го, учете го, слушайте музика заедно. Повтаряйте му непрекъснато колко е умен и интелигентен - това ще го стимулира да успее в живота. Не демонстрирайте негативизъм пред него, защото без да искате може да го обезкуражите. Не се дръжте така, както вашият баща или майка са се държали с вас. Бъдете още по-добри във възпитанието.



4. Да спре да бъде баща по задължение

Намерете неща, които харесвате да правите заедно с децата. Може да е някакъв спорт, разходка из природата, слушане на любими песни и какво ли още не. Не тормозете децата да постигат неща, които не са им приятни. Намерете нещо, което детето харесва и го насърчете да се развива в тази област. Не се състезавайте непрекъснато с детето и не му пускайте постоянно да печели. Бъдете умерени и балансирани в игрите с него.



5. Да дисциплинира детето

Не оставяйте въпроса с дисциплината само на майката. Следете дали детето е добре в училище. Следете дали детето си учи уроците и си пише домашните. Поинтересувайте се дали има проблеми в детската градина или в училище. Направете си стереотип за възпитание и го приложете. Вслушвайте се в мнението на децата и ги уважавайте. Бъдете екип с майката и се допълвайте.

Четете още: Дали този красавец става за баща? Ето 4-те признака на перфектния татко