Автор
Люблена Папазова

Малки лъжи в голяма комедия на сцената на "Алтро театро"

Че Жан-Пиер Мартинез е най-поставеният френски драматург доказват не само театрите в Париж, но и тези в София. Към неговите ситуационни комедии посягат както професионалните актьори и режисьори, така и самодейците като „Алтро театро“. Става дума за сравнително нова непрофесионална формация, създадена през януари миналата година от ентусиасти, носещи любовта към театъра от детска възраст. Зад гърба си вече имат няколко изстрадани пиеси, които представят пред публика на сцената си на улица „Хан Аспарух“ №53, но и по фестивали в страната.

Последната, към която посегнаха е именно „Невинно малко убийство“, която се играе и в театър „София“, така че зрителите имат привилегията да сравнят двете пиеси и да открият тази която предпочитат, като видят различната режисьорска интерпретация и актьорска игра. „Алтро театро“ в лицето на режисьорката Гергана Христова и актьорите Боряна Михалкова, Диана Недева и Денис Ковал успяват за един месец да направят от едно „Невинно малко убийство“ истинска комедия, която буди не само смях, но и много размисли. Пиесата разплита сложен любовен четириъгълник между две приятелски семейства.

"На сцената, както и в живота, винаги съм очарован как малките лъжи могат да предизвикат събития, водещи до опустошителни последици. Особено в двойка, ако лъжите на единия разкриват тайните на другия", казва Жан-Пиер Мартинез, който бе в София за премиерата в театър „София“. Той е един от най-успешните съвременни френски драматурзи. Има средно 400 сценични постановки всяка година, особено в Европа и Латинска Америка. Неговите 101 комедии са известни със своята достъпност и уникална вселена, населена с герои, които са едновременно смешни, вълнуващи и дълбоко свързани.