Автор
Люблена Папазова

Мариус Куркински: Най-тежко ми беше, когато загубих мама

Аня Пенчева, Иво Аръков с красивата си приятелка Габриела, Веселин Калановски, Елен Колева и Кирил Ефремов бяха само част от гостите за 53-ия рожден ден на Мариус Куркински, който той отпразнува в събота в Дома на киното. Пред препълнената зала бе показан филма на БНТ „До Мариус и назад"- най-новата лента от поредицата "БНТ представя", който телевизията-майка показва на 19-и октомври в 21 часа. „Виждам в залата много любими хора-артисти. Мисля, че няма нужда да казвам нещо повече, освен едно голямо благодаря за всичко, което получих на този празник“, каза Мариус пред публиката, която не спря да го аплодира дълго време.

Куркински, роден във Варна с името Ивайло Васѝлев Стоянов призна, че не обича да празнува с много хора личния си празник, но е направил изключение заради лентата. След прожекцията БНТ му връчи торта, а Аня Пенчева му подари Библия, лимитирано издание. Неостаряващата красавица изгледа с внимание филма на режисьора Димитър Радев и не скри емоцията си, като шумно се смя на детските спомени на колегата си. Двамата си партнират в „Ексклузивна актьорска вечер“ на продуцентската компания „Ажур пико“ на Кирил Кирилов, с която обикаляха страната това лято в компанията на ергена Виктор Стоянов и още много колеги.

Всяка сряда БНТ показва по един документален филм в поредицата „БНТ представя“ за известни български творци, като преди лентата на Куркински бе излъчен филм за незабравимата Невена Коканова. Антон Андонов от управителния съвет на телевизията обяви, че е истински щастлив, че премиера съвпада с личния празник на твореца. Във филма той за първи път показва първата сцена, на която се изявява- читалище в селото на баба му и дядо му Браничево край Шумен. Там малкият Ивайло прекарвал летата си и режисирал представления, в които участвала братовчедка му и съседските деца.

Първата постановка била „Криворазбрана цивилизация“ заради успеха на мюзикъла, режисиран в БНТ от покойния Хачо Бояджиев. Днес злата на читалището е в руини, но Мариус иска да изиграе поне един от прочутите си моноспектакли в нея. Той е категоричен, че най-тежкия период в живота му е загубата на майка му, затова е щастлив, че баща му е все още с него и духът му е несломим.