Автор
Люблена Папазова

Умиращ делфин преплита 10 човешки истории в нов български филм

Българският филм "Рибена кост" на режисьора Драгомир Шолев тръгва по кината в цялата страна от 4 ноември.Историята в лентата започва със случайно откритото тяло на умиращ делфин на брега на морето и проследява реакцията на различни хора от шокиращата гледка в 10 истории. 10 ситуации, в които те са притиснати да реагират, а са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 10 гледни точки към един абсурден свят, където хората са като умиращия делфин, за който никой не знае как да се погрижи.

Лентата е по действителните разкази на бившия концесионер на плаж "Корал" и екоактивист. Режисьор е Драго Шолев, оператор- Ненад Бороевич, а в главната роля е Деян Донков.

„Историите са вдъхновени от живота. Първопричина за този филм е един бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал как държавата реагира на тези непрекъснато изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си казах, че това е филм", споделя режисьорът Драгомир Шолев. Участват още Глория Петкова, Ели Колева, Съни Сънински.

"Рибена кост" бе отличен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм на "Златна роза" (2021), както и с приза за операторско майсторство за Ненад Бороевич. Филмът бе и носител на наградата на гилдията на българските филмови критици за филм от Балканския конкурс на "София филм фест".