Автор
Кристина Кирова

Бащата на изчезналия Сашко: Детекторът на лъжата доказа, че казвам Истината! Сашко, върни се вече!

Седми ден без следа от 12-годишния Сашко, който изчезна в областта на Профилакториума край Перник на 11-и ноември. Хилядите доброволци, които се притекоха на помощ на бащата на момченцето с аутизъм, прекратиха издирването тази сутрин, след като 7 дни и нощи претърсиха всяка възможност в Перник, Радомир и стигнаха до квартал "Люлин" в София. А Сашко сякаш се е изпарил и с времето надеждата, че ще бъде открит, намалява с всеки изминал час...

Причината доброволците да прекратят акцията си е твърде дългият период без резултат, както и фактът, че все повече хора отказват да се включат. Влошаването на времето също играе роля във взимането на това решение. Доброволците обаче остават на линия при наличие на сигнал. Снимките на Сашко продължават да бъдат разпространявани в социалните мрежи, както и по улиците на Перник и околните села.

Онлайн пространството гъмжи от коментари. Всякакви. Включително и такива, че 12-годишният Александър съвсем не е изчезнал, а е отвлечен и че бащата знае какво се случва. Други го упрекват, че се вслушва в предположенията на врачки и насочва доброволците и полицията в грешни посоки. Трети го защитават, като подчертават, че когато един родител издирва детето си под дърво и камък прави какво ли не, всякакви отчаяни опити, само и само, за да си го прибере вкъщи. Бащата, Александър Цветанов, заявява от ден първи, че синът му е най-важният човек в живота и че не вижда смисъл, ако не го открие. От седмица не спи, живее в тревога и паника. До днес той всеки ден публикуваше различни постове с точни локации, на които доброволците да проверят за Сашко или поне за следа от него.

От днес издирването продължава но по нов начин - 60 служители на МВР ще продължат търсенето от областните дирекции на Перник, Благоевград и Кюстендил, а също така и на Главна дирекция "Национална полиция". Ще се наблеге върху търсенето на нови свидетели и като цяло информация за детето. След стотици проверени сигнали от цялата страна, седми ден издирването на детето е без резултат, което подтиква някои криминалисти да заявят категорично, че не става дума за изчезване, а отвличане. Имало е много разговори с бащата на Александър и са назначени две експертизи.

Използвани са всякакви помощни средства като записи от видеокамери на търговски обекти в околността, включително и такива, предоставени от собственици на домове с видеоохрана. Претърсени са огромни площи - гори, поляни, изоставени сгради, незавършени постройки, жилищни и обществени сгради. Водолази се включиха с претърсване на водоеми, но...Алексанъдр продължава да е обявен за национално издирване. А всички погледи са насочени към бащата, който неуморно публикува всевъзможни локации, които могат да бъдат проверени. До днес, когато сподели единствено следната молба:

"Силата на общата молитва е много важна! Да се пололим днес Сашо да се завърне!"

Преди броени минути той сподели и че се е подложил на детектор на лъжата:

"Детектора на лъжата показа, че казвам Истината, но това не е от значение за мен, защото сина ми го няма! Сашо, върни се вече!"

Той също сподели версията, че синът му е отвлечен. Защото съгласете се, каквото и да се беше случило, ако Сашко се беше загубил или се бе случило най-лошото - той все щеше да бъде открит за толкова дни.

Но съществуват и предположения, че майката на Александър, която живее във Великобритания от 2 години, има участие в изчезването му. Днес научихме, че тя е привикана на разпит в качеството ѝ на свидетел. А защо чак сега е потърсена - може би този въпрос ще го оставим за друг път...

Междувременно, вчера сутринта изчезна и друго 12-годишно дете. Момиченце от сирийски произход, което изчезна от село Болярино, пловдивско. Цели 7 часа продължаваше търсенето и за щастие всичко е приключило, след като детето е открито в парка на Болярино след подаден сигнал за странни шумове, идващи от храстите. Детето е намерено живо, но за съжаление, със следи от насилие, в неподвижно състояние. И разбира се шок и ужас, които ще му оставят травма за цял живот.

Момиченцето е било подложено на физически тормоз. Какво точно се е случило, все още не е ясно, но се работи върху версия за отвличане.

„Слава Богу, че детето е намерено живо. То е в задоволително добро състояние, но със следи от насилие, които няма да конкретизираме, но животът му е извън опасност“, каза пред Нова телевизия окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Тъй като детето е от сирийски произход и е в България с майка си и баща си и цялото семейство има статут на бежанци, никой от тях не говори български и използват единствено жестове и мимики за провеждането на разговор. Родителите на детето подали сигнала в обедните часове на вчерашния ден, като показвали снимка на детето на минаващите на пътя, но не можели да дадат никакви обяснения заради езиковата бариера. Все пак, сигнал до полицията беше успешно подаден и в 19 ч момиченцето е открито и е прекарало нощта под лекарско наблюдение, а днес предстои да бъде изписано от болницата.

Днес всички ние не продължаваме да живеем с надеждата, че Александър от Перник ще бъде открит жив. Каквото и да се е случило. Но горчивата истина е, че през последните две десетилетия 1000 деца са изчезнали на територията на България. Без никаква следа. Това сочи статистиката, като има над 24 000 разгадани случая. Но едни 1000 остават някъде там...в неизвестността.

Ако погледнем в близкото и не чак толкова близкото минало, има наистина ужасяващи случаи. Някои не са открити никога, други са убити по особено брутален начин. Всяко едно от тях е изчезнало за секунди, най-много няколко минути. А след това - години, дори десетилетия мълчание и никаква следа. Днес се надяваме, че Сашко няма да бъде част от тази черна статистика и съвсем скоро ще бъде открит.

Четете още: Чарлз Трети бил напълно заблуден: когато се запознал с Меган, тя му заприличала на сестрата на Кейт, сметнал я за "очарователна"