Автор
Кристина Кирова

Да родиш и да си тръгнеш от болницата с друго бебе, а сега да не можеш да вземеш своето - да, това се случва в България днес

Ако заглавието ви се е сторило като част от сценарий на холивудски филм, то трябва да ви кажем, че става дума за действителен случай, при това от България. Две новородени бебети, родени в една и съща болница и по едно и също време, са били разменени още в родилното.

Това се е случило преди няколко месеца, но грешката е била установена едва в началото на тази седмица. При това единствено заради съмнението на едната майка, че не отглежда собственото си дете. Представяте ли си - кърми, прегръща и прекарва безсънни нощи, само за да установи накрая, че бебето, което наистина е нейно е в ръцете на друга жена. А в нейните ръце е чуждото.

Та... майката, която изпитала съмнения, два месеца след раждането е подложила себе си и детето на ДНК тест, резултатът от който само потвърждава, че е била в правото си да мисли, че детето не е нейното.

Жената подала сигнал до болницата, в която е родила. След вътрешна проверка е било установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. И така - двете деца, проплакали в една и съща болница и в един и същи час, били дадени на грешните родители.

И не - историята не завършва с хепи енд. Всъщност в момента другата майка не се явява в болницата. Тя смята, че бебето, което отглежда, си е нейно и това допълнително поражда съмнения, че може би двете деца са били разменени умишлено. Но да се надяваме, че това е било просто грешка от страна на персонала.

От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. А каква е причината за недопустимото объркване и става ли наистина дума за умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода за две години, тепърва предстои да разберем.

Четете още: Той губи цялото си семейство, но скоро намира Нея – любовта