Автор
Кристина Кирова

Изпълнителният директор на "Шейново" с първи думи за бебетата: Размяната не е умишлена, а е низ от нелепи случайности

След като информацията за двете разменени бебета в болница "Шейново" изтече в медиите вчера, изпълнителният директор, д-р Румен Велев, даде изявление пред медиите. Той призна, че вътрешните проверки текат повече от седмица, но не е спускана информация публично, за да бъде запазена поверителността на двете семейства.

"Искаме да се реши този казус най-бързо и най-добре за двете семейства с разменените бебета. Това заяви директорът на "Шейново" д-р Румен Велев на брифинг.

Той поясни още, че вече са направени ДНК експертизи, които доказват, че децата наистина са били разменени. Това се случило при първото раздаване на бебетата, когато майката с гравничка "А", получила бебе с гривна "Б". Д-р Велев съобщи, че е въпрос на време и юридическа процедура децата да бъдат върнати на биологичните им родители.

Тези, хора, които са отговорни, ще бъдат наказани. Следствието ще установи кои са. Мисля, че няма умисъл в размяната на децата. Смущаващите факти са няколко. Нито една от двете майки не са обърнали внимание на гривничките, които имат, а при изписването, те не са били сверени. Едната майка си съхранява всички документи", заявява още изпълнителният директор на АГ "Шейново".

Д-р Велев е категоричен, че случилото се е недопустимо и всички виновни лица ще получат съответното наказание. Също така той изрази готовоност да подаде оставка, когато случаят бъде разрешен и ако бъдат установени процедурни нарушения.

Четете още: Да родиш и да си тръгнеш от болницата с друго бебе, а сега да не можеш да вземеш своето - да, това се случва в България днес