Автор
Теодор Муховски

Защо се целуваме със затворени очи?

Каква е причината да се целуваме със затворени очи? Това със сигурност е един от най-големите въпроси на съвременната епоха, на който няма категоричен отговор. Освен, че може да отблъснете партньора си, ако държите очите си постоянно отворени, докато се целувате, потенциален отговор може да се крие в ново проучване на човешките сетива.

Изследване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, стига до заключението, че осъзнаването на нашето усещане за допир зависи от възприемането на натоварването в момента - т.е. колко информация трябва да приемат очите ни, за да я обработи мозъкът ни. Това означава, че понякога затваряме очите си, за да засилим усещането си за допир.



По време на изследването на участниците са били поставени различни визуални задачи, като едновременно с това е било измервано и усещането им за допир. Докато действащите лица трябвало да изпълняват задачи за търсене на букви с различна трудност, тяхна цел била също така да реагират на малки вибрации, които се прилагали върху една от ръцете им.

Изследователите отбелязват, че осъзнаването на вибрациите намалява, тъй като очите им са принудени да работят по-усилено, за да изпълнят задачите, което предполага, че чувството ни за допир намалява, когато очите ни възприемат света около тях с нарастващо внимание.



"Тези резултати биха могли да обяснят защо затваряме очите си, когато искаме да съсредоточим вниманието си върху друго усещане", заяви д-р Поли Далтън, старши преподавател по когнитивна психология в Royal Holloway, University of London, съобщи The Independent. "Изключването на визуалния вход оставя повече умствени ресурси, за да се съсредоточим върху други аспекти на нашето преживяване."

Този извод е достатъчен, за да накара мнозина да заключат, че това се отнася и за целувката, но в изследването актът не се споменава нито веднъж.



Всъщност изследователите са се фокусирали повече върху автомобилите, предоставящи "тактилни сигнали" - тези, които ви предупреждават за опасност чрез използване на вибрации, а не на мигащи светлини. Резултатите от изследването показват, че тези предупреждения могат да бъдат пренебрегнати, ако очите на водача са силно съсредоточени върху пътя напред.

Четете още: Навиците, които могат да съсипят дори и най-прекрасния брак