Автор
Весела Георгиева

За пръв път от 1000 години насам: Ще наблюдаваме това уникално явление в небето на 21-ви

В събота, 21 януари, новолунието ще бъде най-близо до Земята от Средновековието насам. Според изчисленията на timeanddate, "новата” Луна не е била толкова близо до нас от 993 години.

Поради близостта си до Земята, новолунието ще бъде най-голямото, което се е появявало на небето от 3 декември 1030 г. насам, показват изчисления на НАСА. Следващото толкова близко приближаване ще се случи на 21 януари, когато Луната ще бъде на 356 568 км (221 561 мили) от Земята. След това ще трябва да изчакаме до 20 януари 2368 г.Защо толкова близо?
Орбитата на Луната около Земята не е чиста окръжност – малкият модел на Слънчева система, който вероятно държите на бюрото си, ви лъже. Орбитата е елиптична, което означава, че в определени моменти Луната е по-близо или по-далеч, като най-крайната точка е известна като "апогей", а най-близката - като "перигей".

"Ако перигеят или апогеят съвпадат с новолуние или пълнолуние - когато Земята, Луната и Слънцето са в една линия - най-близките и най-далечните разстояния на Луната стават по-екстремни", обяснява timeanddate.Най-крайните разстояния между Земята и Луната се наблюдават, когато Земята е най-близо до Слънцето, което тази година се случи на 4 януари.

Но да знаете, че няма нужда да гледате към небето. При новолуние Луната изчезва от полезрението ни за няколко дни и е невидима с просто око. Въпреки това, ако погледнете нагоре през февруари, ще видите обект, който не се е появявал от времето на неандерталците, пише IFLScience, цитиран от Obekti.