Автор
Антония Дамянова

Един бъдещ татко и лекар за това какво трябва да се промени, за да се раждат повече деца в България

Той е Иван, тя - Десислава. Една семейна двойка, която с нетърпение очаква своята първа рожба на белия свят. Това е историята на двама млади влюбени бъдещи лекари, които решават да имат дете въпреки трудностите и предизвикателствата, които ги очакват след завършването на образованието им в България. Една история за любовта, вярата и решителността да дадеш нов живот в една страна, спешно нуждаеща се от промяна.

Ще започна историята си отдалеч. Записвайки се да уча Медицина в Стара Загора, се запознах с едно прекрасно момиче, което дори не съм си и представял, че ще бъде жената до мен, разказва Иван. Така от едно обикновено приятелство и срещи, на които си обяснявахме темите по Анатомия в анатомичния музей на факултета, се зароди нещо красиво, което продължава вече шеста година. Но защо започнах разказа си така? Защото краят на един етап – студентството и хилядите комични и сериозни моменти, се превърна в начало на друг - подготовка за родителство!

Решението да имаме дете беше спонтанно, макар че главната роля се падаше точно на мен, защото аз до голяма степен реших да поемем тази отговорност. Много пъти съм си представял как ще имаме дете, дори съм го казвал многократно, но къде шеговито, къде между другото, защото и на двамата ни беше ясно, че нищо не приключва, когато един студент по медицина завърши - напротив - всичко едва тогава започва (работа, специализация, нощни смени, стрес...). Ето защо тази стъпка от живота винаги ни се е виждала твърде далечна...Но откъде дойде решението да имаме дете точно сега ли!? Всичко започна лятото на 2022 г. Приятелката ми имаше рожден ден и по този повод реших да я заведа на едно много приятно местенце до язовир Кърджали. Падаме си планинари, обичаме природата и дългите разходки. Бяхме решили да се разходим по една екопътека, наречена "Райски изглед", но се отплеснахме, изпуснахме разклонението и паркирахме колата си на отправната точка за екопътеката, водеща до пещера "Утробата". Бях чел за тази пещера редица легенди как бездетни семейства ходят, за да им се случи чудото на живота, но като човек на науката ги смятах за твърде украсени. Прекарахме доста време в пещерата, дори се върнахме, за да си направим още снимки. Защо разказвам това ли?!

Защото точно един месец след посещението на пещерата, на същата дата, взехме спонтанно решение да направим опит да имаме дете. Досега никога не бяхме правили опити, но фактът, че най-силното желание дойде след посещение на място, за което се носят легенди, е изумително. Не вярвам в магии, нито пък в случайности. Вярвам във факти, а факт е, че вече почти 8 месеца чакаме нашия първороден син. Тук е мястото, на което искам да изкажа огромни благодарности на родителите си, че ми помагат в този етап, защото без тяхната подкрепа и подкрепата на родителите на приятелката ми щеше да ни е изключително трудно като току-що завършващи студенти, дори да си помисляме да имаме дете...Как си представям бъдещето с моето дете?

Винаги съм си представял бъдещето вълнуващо. Вълнувам се от момента, в който ще видя за първи път детето си, за първия му детски плач, първите стъпки, първия рожден ден, първите думи... Вълнувам се и се страхувам... Страхувам се от това дали ще успеем да бъдем достатъчно добри, за да създадем личност, страхувам се от факта, че много от нещата в държавата ни са неуредени и ще срещнем доста трудности в създаването на благоприятна среда. Като един бъдещ лекар - специализант се страхувам, че няма да имам достатъчно средства, защото заплатите в България за медиците са крайно недостатъчни да се издържа семейство.... Но въпреки всичко аз съм позитивно настроен и съм убеден, че най-хубавите мигове за семейството ми предстоят...

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?


Помощи за насърчаване на млади и образовани хора да отглеждат семейство. Подчертавам думата ОБРАЗОВАНИ! Увеличаване на майчинството според степента на образование. Достъп до безплатни медицински прегледи и изследвания, безплатни медикаменти, ако се касае за рискова бременност, това е изключително важно, защото в България струва скъпо да станеш родител. Основният проблем в страната ни е пряко или непряко свързан с финанси, доходите са малко, разходите – много, човек без помощ от своите близки е обречен да бъде задлъжнял... Има нещо много сбъркано в цялата система и това трябва да се промени.

Историята на Десислава и Иван е част от кампанията на ДНК – “Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца. Ако сте заченали своето бебе през 2022, запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2023 г.

Четете още: Смелостта да градиш бъдеще в България: Историята на едно младо семейство, което избра да отгледа децата си в родината