Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често попадат в кошчето за боклук в магазина или вкъщи. Въпреки че в повечето случаи те са напълно годни за консумация, голяма част от потребителите ги избягват. Това е грешка, защото учените са открили, че те са истинска витаминозна бомба.
Бананите са известни не само с особения си сладък вкус, но и с полезните си за здравето свойства, най-важните от които са предотвратяването на сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт. Жълтите хлебни плодове са ценен източник на витамини и минерали, като например: витамини А С, Е, витамини от група В, калций, калциев октин, магнезий, фосфор.
Бананите спомагат за нормализиране на кръвното налягане, за облекчаване на напрежението във вените и артериите, за понижаване на нивата на лошия холестерол, за изчистване на токсините, за борба с анемията и за насърчаване на растежа на желаните бактерии в дебелото черво.
Плодът е известен и с положителното си въздействие върху зрението, благодарение на наличието на съставки като антиоксиданти и каротеноиди, които помагат за намаляване на симптомите на глаукома или катаракта. Хората, които се борят с язва и рефлукс, също трябва да посегнат към бананите.
Зрял банан: Свойства
Бананите са един от плодовете (наред с фурмите), които определено са по-здравословни, когато са узрели. Тогава те съдържат повече антиоксиданти и се усвояват по-лесно. Зрелите плодове могат също така да увеличат броя на белите кръвни клетки и да укрепят имунната система.
Здравословни ли са презрелите банани с тъмни петна?
Много хора се чудят дали силно узрелите банани с много тъмни петна са здравословни.
На първо място е добре да знаете, че тъмните петна се появяват по време на процеса на зреене на плодовете и са естествено явление. Всъщност изследвания в Япония показват, че тъмните зрели банани са значително по-здравословни от зелените и имат противораково действие, така че си струва да ги включите в диетата си като превантивна мярка.
Как да консумираме зрелите банани
Вкусът на зрелите банани е много различен от този на зелените твърди плодове и не всеки го харесва. Такива банани обаче могат да се използват за приготвяне на различни храни.
Рецепта за бананов хляб
Съставки:
- 4 яйца;
- 1 чаша захар;
- 200 г масло;
- 4 банана;
- 2 и 1/2 чаши пълнозърнесто брашно;
- 2 и 1/2 чаени лъжички бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка сода за хляб;
- - 1 чаша нарязани ядки;
щипка сол.
Подготовка:
Загрейте фурната до 180 градуса С. Разбийте яйцата в купа и ги разбъркайте. Добавете захарта, маслото и накрая намачканите банани. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавете предварително приготвената бананова смес и разбъркайте добре. Прибавете ситно нарязаните ядки и смесете всички съставки. Сложете тестото в продълговата форма за торта, застлана с хартия за печене, и печете в продължение на един час.
Зрелите банани могат спокойно да се добавят и към здравословни зелени смутита. Вкусът им е много характерен, така че те неутрализират вкуса на магданоза, целината или зелето например. Зелените смутита са признати за една от най-здравословните храни в света - те противодействат на болестите, свързани с начина на живот, са отличен източник на витамини и микроелементи, имат противораково действие и предпазват организма от стареене.
Зрели банани: Какво да направим от тях?
Интересно е, че от зрели банани могат да се приготвят не само десерти или печива, но и вкусно ястие за вечеря - пикантно вегетарианско къри.
За да го подготвим, ще имаме нужда от:
- 4 средни по големина, здраво узрели банани;
- 1 глава лук;
- 3 големи лъжици масло;
- 3 чаени лъжички къри на прах;
- щипка смлян карамфил;
- щипка сладък червен пипер;
- щипка смлян кимион;
Приготвяне
Загрейте маслото в тиган и добавете всички подправки. Разбърквайте, докато започнат да излъчват аромат. Добавете лука, нарязан на кубчета или на пера, и го запържете на слаб огън, докато омекне. Добавете нарязаните банани и ги запържете на слаб огън, докато се разпаднат. Когато кърито е готово, извадете го от котлона и сервирайте с предварително сварен ориз, за предпочитане басмати. Към ориза можете да добавите и попарени султанки или фъстъци.
Кой не трябва да яде банани?
Бананите са вкусен и полезен плод, но имат много висок гликемичен индекс. Затова диабетиците и хората с повишени нива на кръвната захар трябва да ги консумират умерено, а в някои случаи да ги избягват напълно.