Автор
Антония Дамянова

След земетресението: Турция се премести с 3 метра, какво точно ни очаква

Опустушителният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който разтресе Югоизточна Турция и Северна Сирия на 6 февруари и отне хиляди човешки живота, е изместило почвата в Анадола с 3 метра. Това е едно от най-силните земетресения, регистрирани някога в Турция.

Трусът е бил хиляда пъти по-силен от този в Аматриче през 2016 г. и 30 пъти по-силен от този в Ирпиния през 1980 г., припомнят експерти.

Земетресението е било в силно сеизмичен регион. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море.



Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по около два сантиметра годишно, са причинили последните опустошителни земетресения в Турция, казва пред АРД геофизичката Шарлоте Кравчик от Потсдам. По думите ѝ земята започва да се тресе, когато това равномерно движение на плочите по някаква причина бъде възпрепятствано. В такъв случай се натрупва тектонично напрежение, което предизвиква земетресение, когато достигне до критичната точка.

Кравчик припомня, че сегашното разрушително земетресение в Турция се е случило на 10-15 километра под земната повърхност, което обяснява огромните щети. Такива трусове на 50 или 100 километра дълбочина биха били усетени, но в никакъв случай не биха нанесли подобни щети, уточнява още тя.



"В зоната на максималното движение е имало изместване от поне 3 метра", разкрива председателят на Националния институт по геофизика и вулканология Карло Дольони пред Italian Post.

"Преместването от три метра е първотo ни изчисление, а по-точни измервания ще има веднага щом получим данни от сателитите", допълва експертът.

"В момента разполагаме само с числени модели. Данните се очакват от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската космическа агенция (ЕКА) и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската космическа агенция (ASI).

"Всички ние мечтаем някой ден да можем по-добре да предвиждаме вероятността от земетресения - за целта работим усилено, извършвайки трескава изследователска дейност", споделя по този въпрос Кравчик. Геофизичката пояснява, че за да се разработят системи за ранно предупреждаване, е необходимо добре да се опознаят предшестващите феномени от тектоничен характер в съответния регион. Така например, ако в един регион се наблюдават многобройни малки трусове, които постепенно зачестяват, това може да бъде индикация за предстоящ сериозен земетръс, смята експертът. За целта обаче е необходимо дългогодишно наблюдение и добро познаване на характерните особености в този регион.

Четете още: Жестока драма в Адана: Издирват учителка, затрупана заедно с децата ѝ