Автор
Весела Георгиева

Амстердам, имаме проблем - стягат мерките на червените фенери

Нидерландската столица Амстердам забранява пушенето на марихуана в квартала на червените фенери от средата на месец май 2023 г., съобщава Би Би Си. А целта е да бъдат подобрени условията на живот на местните жители. Сега те се оплакват, че заради туристите престъпността е висока, има пиянски викове, скандали и наркодилъри, които кръстосват улиците...

Градският съвет явно е решил да бъде строг, защото има и други промени - ресторантите и баровете ще работят до 2 часа сутринта в петък и събота, а нови посетители в тях няма да се допускат след 1 ч.

View post on Instagram
 

В момента продажбата на алкохол в магазините и кафенетата в квартала на червените фенери е незаконна след 16 ч. от четвъртък до неделя. Предстои обаче съветът да поиска продавачите напълно да премахнат алкохола от витрините си или поне той да не бъде поставен на видно място. Консумацията на алкохол в повечето обществени места в Амстердам е забранена.

View post on Instagram
 

Жриците на любовта също търпят ограничения, които ще намалят сериозно приходите им. Досега те имаха право да работят до 6 ч. сутринта, но след новите ограничения, ще трябва да пуснат кепенците в 3 ч. сутринта.

View post on Instagram
 

Много туристи посещават Амстердам именно заради кафенетата, в които могат да закупят малки количества хашиш и марихуана. Сега градските власти обмислят възможността да ограничат тези продажби и те да бъдат възможни само в периода между 16:00 часа следобед и 1:00 часа след полунощ.

View post on Instagram
 

Кварталът на червените фенери е едно от емблематичните места в холандската столица. Вечер районът е пълен с туристи, които с любопитство разглеждат застаналите зад стъклата момичета в оскъдно облекло.