Автор
Антония Дамянова

Кой е градът с най-голяма печалба от туристи през 2022 г.

За да установи къде туристите харчат най-много пари, WTTC - организация с нестопанска цел в туристическата индустрия, намираща се в Обединеното кралство, анализира данни за туризма от 2022 г.,

Според резултатите градът, генерирал най-много приходи от туризъм през изминалата година, се оказва Париж, а среброто отива в ръцете на Пекин.

В топ 10 за 2022 г. попадат още два китайски града - Шанхай и Гуанджоу. Освен Китай още една страна може да се похвали с три града в списъка на WTTC, и това е САЩ, представена от Орландо, Ню Йорк и Лас Вегас.

Париж

Трябва да се отбележи обаче, че общият списък в класацията на най-магнетичните за харчене туристически градове не взема предвид само билетите за музеи и хотелските стаи, но и инвестициите, направени в тези туристически дестинации от местни и национални правителства и бизнеси.

Ако вземем например лидера в списъка Париж, градът се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г. Въпреки че по-малко от 5% от съоръженията ще бъдат новопостроени за Олимпиадата, градът налива ресурси в инфраструктура, сигурност и други мерки, които ще им помогнат да се подготвят за домакинството.

Париж

Според това счетоводство общият туризъм на френската столица възлиза на 35,6 милиарда долара.

Докато всеки град генерира значителна част от парите от туризъм, те се грижат за различни видове пътници - Орландо е популярен сред семействата, посещаващи тематичните паркове в града, Лас Вегас е международно известен център за хазарт и нощен живот, а Ню Йорк привлича кулинари и любители на изкуството. От тази група Орландо печели най-много, натрупвайки 31 милиарда долара за 2022 г.

Орландо

От своя страна пък Китай инвестира сериозно в туризма и се рекламира сред международните туристи сега, след като границите на страната отново са отворени. Макао е единственият град в Китай, където хазартът е законен, и за повечето туристи е по-лесно да отидат там без виза - за разлика от континенталната част.

Според прогнозите на WTTC до 2032 г. Китай ще оглави класацията.

Пекин

"Големи градове като Лондон, Париж и Ню Йорк ще останат глобални центрове, но през следващите няколко години Пекин, Шанхай и Макао ще се издигнат нагоре в списъка на най-добрите градски дестинации", отбелязва Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на WTTC в декларация, пред CNN.

Градовете, които завършват класацията, са Токио, Мексико Сити и Лондон - те съответно са на седмо, осмо и девето място.

Лондон

Интересно е да се види и кои страни изненадващо не са в списъка. Въпреки че луксозният Дубай, чиято популярност разко нарасна през последното десетилетие, и домакинът на Световното първенство по футбол - Доха, които оглавиха списъка с най-много приходи от туризъм, те не отбелязаха толкова високи резултати в другите категории и се оказаха извън топ 10.

Жертва на същия феномен станаха и Амстердам, Барселона и Сингапур, като отбелязаха висок резултат за количеството пари, похарчени от посетителите, но не попаднаха в общия списък с "най-мощни".

А ето и пълният списък на градовете в класацията за 2022 година:

1. Париж, Франция
2. Пекин, Китай
3. Орландо, Флорида
4. Шанхай, Китай
5. Лас Вегас, Невада
6. Ню Йорк, Ню Йорк
7. Токио, Япония
8. Мексико Сити, Мексико
9. Лондон, Великобритания
10. Гуанджоу, Китай

Токио

Четете още: Родени различни: Причудливото семейство с най-пластичните лица в света (Снимки)