Автор
Теодор Муховски

Хитрите домакини започнаха да поставят портокалова кора в миялната машина

Блестящите и безупречно чисти съдове са отличителен белег на всяка кухня. Миенето обаче е задължение, което малко хора харесват. Ето защо в наша помощ е създадена съдомиялната машина, която вече е задължителна придобивка в почти всеки дом. Както се оказа, измиването с нея е лесно и удобно.

Но има един трик, който ще накара вашите ястия да блестят както никога досега.

Домашен трик за лъскави и чисти съдове

Съдомиялната машина изглежда е незаменим елемент от кухненското оборудване днес. Тя е незаменим заместител в ежедневните задължения, помагайки ви да спестите много време. Случва се обаче понякога след края на цикъла на измиване да забележим неприятни остатъци по чиниите или чашите. За да предотвратите това, достатъчно е да посегнете към един продукт, който обикновено го пазарувате редовно.
Става въпрос за цитрусовите кори – от портокали, мандарини или лимони. Както се оказа, те имат антибактериални свойства, което ги прави идеални за миене на съдове в съдомиялна машина. Те са чудесна алтернатива на скъпите перилни препарати, като в същото време могат да се превърнат в начин за спестяване на пари и екологично решение, благодарение на което ефективно ще се погрижите за чистата къща.

Ето какво можете да направите с портокалова кора

Цитрусите изкушават с освежаващ вкус и голяма порция здраве. През есента и зимата много по-често посягаме към тях, като по този начин се грижим за имунитета си. Не забравяйте обаче да не изхвърляте корите им в боклука. Вместо това ги поставете в контейнера за прибори, който се намира в съдомиялната машина. След това остава само да включите уреда и да се насладите на безупречно чисти и блестящи съдове. Нещо повече, ароматът допълнително ще освежи вътрешността на съдомиялната.

Домашен препарат за почистване: добавете портокаловата кора към оцета

Портокаловата кора е полезна не само при миене на съдове в съдомиялна машина. Тя ще ни е от помощ и в домакинската работа. В комбинация със спиртен оцет се превръща в страхотен почистващ препарат за дома. Как да го приготвите?

Ще ви трябват кори от около 4-5 портокала. Слагате ги в буркан, като една по една заливате с оцет. След това затворете плътно капака и го поставете на тъмно място за две седмици. Междувременно пригответе спрей, в който налейте предварително разредения с вода разтвор в съотношение 1:1. Сега можете да го използвате без никакви проблеми.

Как ще ви помогне? Ще работи предимно при ежедневно почистване в кухнята - измиване на плота или избърсване на индукционната готварска печка. Без проблем можете да почистите и кухненските шкафове или техните дръжки. Може да се използва и като почистващ препарат за тоалетна или мивка и за почистване на душ кабина, кранове за баня и огледала.

Четете още: Защо трябва да натриете ваната с грейпфрут и да перете дрехите си в сода: 5 трика за домакинята