Автор
Ива Петрова

Защо трябва да натриете ваната с грейпфрут и да перете дрехите си в сода: 5 трика за домакинята

Малките трикове в домакинската работа помагат не само за по-ефективно справяне с домашните задължения, но и освобождават възможност за отделяне на лично свободно време или събирания с приятели. Точно за такива хитринки следва да ви разкажем сега:

Предварително загрейте решетката на газовата печка

Ако използвате газов котлон, вероятно знаете колко трудно може да бъде почистването му. Най-доказаният начин е да го загреете. Така под въздействието на високата температура въглеродните отлагания и мръсотията просто падат. Обикновено за тези цели стоманена или чугунена решетка се взема на поход или в страната и се държи на открит огън. Не забравяйте да запомните правилата за пожарна безопасност, когато правите огън. Преди употреба избършете решетката и самата плочка от особено корозивна плака и газовата печка отново е готова за употреба.

Направете антистатичен агент от импровизирани средства

Статичното електричество кара роклите да залепват за чорапогащника, косата за якетага и т.н. В борбата с него купеният антистатик се счита за незаменим инструмент, но се оказва, че има много по-евтина и достъпна алтернатива. Това е лимонената киселина. Достатъчно е да добавите 5 грама суха лимонена киселина към праха в пералнята или да я използвате по време на изплакване при миене на ръцете си.

Почистете ръцете от миризма с неръждаема стомана

След готвене на рибни ястия, след нарязване на магданоз или всякакви продукти с подчертан аромат, е доста трудно да почистите ръцете си от миризмата, дори и със сапун. Щастливци са собствениците на кухненска мивка от неръждаема стомана. Номерът е да разтриете ръцете си по ръба и да ги изплакнете с течаща вода.
Каква е тайната: Факт е, че серните съединения, останали върху кожата, са източник на неприятна миризма. При взаимодействие с неръждаем материал ефектът се неутрализира.

Разтрийте ваната с грейпфрут

Това екзотично лекарство – грейпфрутът, ще стане ваш верен помощник при почистване на банята. Алгоритъмът на действията му е следният: необходимо е да разрежете плода на две половини и след това да разтриете вътрешната повърхност на банята, особено местата с плака. Ефектът няма да ви накара да чакате: петната изчезват много бързо. Приятен бонус е, че банята ще придобие естествен цитрусов аромат, който е много по-добър от битовата химия.

Отстранете петна от мазнини със сода



Следите от мазнини по дрехите са истински ужас за всеки, който не понася и капка мръсотия по себе си. Един от най-ефективните начини за справяне с такива петна е използването на сода. За да проработи трикът, трябва да накиснете въпросната тъкан в сода, като я оставите в купа за около половин час. След това изплакнете и поставете дрехата в пералнята.

Бъдете внимателни с ярките тонове: те могат да бъдат оцветени. По-добре е да използвате този лайфхак с тъмни цветове. Те няма да оставят следа от мазнини – убедете се сами.

Четете още: Почиствайте редовно тези три места вкъщи, за да текат парите като река