Автор
Ива Петрова

10 причини никога да не си лягате с мокра коса: Ще берете ядове, момичета

Всички сме чували, че спането с мокра глава е лошо. И все пак го правим от време на време. Има много причини за това: спестяване на времето за подготовка сутрин, нежелание да използвате сешоар от страх да не си изтощавате косата или да не събудите някого.

Въпреки очевидните и осезаеми предимства да си лягате с влажна коса, все пак си струва да се откажете. Ще ви представим 10 неприятни последици, до които може да доведе навикът да спите без да изсушите косата си.



Хипотермия


Ако спите с мокра глава в стая, където климатикът е включен или ако времето навън е лошо, ще ви бъде некомфортно. Възможно е и да се събуждате през нощта, което ще се отрази зле на качеството на съня ви. За да избегнете неприятното усещане за студ през нощта, изсушете косата си преди лягане. Освен това можете да затоплите пижамата и чорапите си със сешоар, за да направите съня си възможно най-комфортен и уютен.

Имунитетът отслабва


Освен че се чувствате неудобно, студът може също така да отслаби имунната система на тялото ви. Въпреки твърдението, че единственият начин да хванете настинка е да се заразите с вирус, има доказателства, че високата влажност в комбинация с ниските температури може също да допринесе за това. Това е така, защото охлаждането на тялото води до свиване на кръвоносните съдове, които пренасят белите кръвни клетки. А те са, които трябва да се борят с инфекцията. Съответно естествените защитни сили на тялото са отслабени и човек е по-предразположен да се разболее.



Развъждате си бактерии


Комбинацията от топлина и влажност създава идеални условия за бързо развитие на бактериите. Представете си колко от тях ще се заселят по възглавницата ви, докато спите с мокра глава. Дори честата смяна на калъфките може да не ви спаси от това, защото част от бактериите попадат вътре във възглавницата.

Главоболие

Увеличаването броя на бактериите от своя страна води до засилване на кръвообращението в засегнатата от тях област, тъй като тялото ще се опита да се отърве от тях по всякакъв начин. Това ще провокира повишаване на кръвното налягане и в резултат - главоболие.

Акне

Тъй като по време на сън влизаме в контакт с възглавницата не само с главата, но и с лицето си, бактериите, които се появяват поради влагата, ще проникнат в кожата и ще доведат до такива неприятни последици като акне или възпаление. За да ги минимизирате или избегнете, сменяйте по-често калъфките на възглавниците и спете винаги със суха коса.



Косопад

Този проблем възниква поради много фактори. И един от тях е трихофитозата - гъбична кожна болест, която се появява в условията на висока влажност и топлина. Трихофитозата се проявява като червеникави петна, подобни на люспи и причинява сърбеж и косопад. Най-опасното при това заболяване е, че е заразно. Ето защо, веднага щом откриете симптоми, отидете на лекар и не забравяйте да изсушавате косата си старателно след всяко измиване с шампоан.

Появява се пърхот


Спането с мокра коса лишава скалпа от естествената му липидна бариера, която попива в чаршафите и възглавниците заедно с излишната влага. Липсата на защитен слой върху кожата, съчетана с повишеното размножаване на бактерии и гъбички, причинява пърхот.

Накъсване на косата

Мократа коса е чувствителна към всякакви влияния, става много слаба и чуплива. Затова не трябва да се разресва, докато не изсъхне и по същата причина не трябва да спите с мокра коса. По време на сън често се обръщаме и триенето, което се получава в този момент, нарушава структурата на косъма или силно го уврежда.

Мокра коса, събрана на кок или опашка води до същия резултат. Затова, ако си лягате с мокра глава, защото не искате да нараните косата си с горещия въздух на сешоара, знайте, че спането с мокра коса я наранява много повече.



Проблеми със стайлинга


Много момичета са запознати с тази ситуация – легнали са си с мокра глава, а на следващия ден страдат заради стайлинга си. И всичко това само, защото стайлингът вече е направен насън. Мократа коса се усуква, докато постепенно изсъхне и се фиксира здраво в това положение. За да приведете косата си в ред, ще трябва да я намокрите отново.

Косата става суха и скучна

Заедно с влагата, естествената мазнина се абсорбира и във възглавницата – тя се намира отвътре и отвън на косата и я предпазва от външни влияния. Но, освен защита, придава и блясък, и влага. Ето защо, спането с мокра глава може да направи косата ви да изглежда скучна, а къдриците ви сухи и безжизнени.

По същата причина мнозина препоръчват да спите не върху памучни калъфки за възглавници, а върху копринени. Първите попиват по-добре, но това се отразява негативно на здравето и вида на косата.

Четете още: Коралово, лавандула, тюркоаз и розови коктейли: Топ цветовете при маникюрите за лято 2023