Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Отвара и масло от розмарин прави косата удивително красива, здрава и дълга

Една от основните тайни на бързия растеж на косата се крие в доброто кръвообръщение. Най-сигурният и лесен начин да го стимулирате е с масажи, по време на които се активират фоликулите на космите.

Добре е да си правите масаж на главата ежедневно и той трябва да трае минимум 3 минути. Йогийските упражнения като стойката на глава например също се препоръчват за възстановяване на нормалното кръвообращение и подобряване на притока на кръв към фоликулите.

В съчетание с масажите и упражненията можете да изпробвате действието на една билка, която досокоро не сме свързвали с каквито и да е било незаменими козметични качества. Оказва се, че един от най-мощните стимулатори за растежа на косата е розмаринът. Сварете една чаена чаша стръкове и листа на розмарин в една чаена чаша вода.



Прецедете получената отвара и я добавете към шампоана, който ползвате. Най-добре пресипете шампоана в по-дълбоко шише, за да имате място и за розмаринения чай. С негова помощ запушените пори на кожата на главата ще се отворят.

За да направите косата си по-здрава, бляскава и обемна, доверете се и наудивителното действие и на маслото от розмарин. Най-голямото му предимство е, че притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства. Изглажда кутикулата, лекува и успокоява скалпа от раздразнения и сърбеж. Доказано е, че маслото от това растение, както и от мента, стимулира кръвообращението и насърчава растежа на косата. И така поддържа здрав скалпа.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, всяка марка масло от розмарин е подходяща за всички типове коса. Най-препоръчително обаче е за сухите типове коса, защото заглажда косъма, хидратира го и успокоява кутикулата.

За да се възползвате максимално от неговото благоприятно действие върху косата, смесете около три капки масло от розмарин с вашия шампоан или балсам.

Добре е да знаете, че използването на етерични масла директно върху скалпа може да го раздразни, особено ако кожата е по-чувствителна. Затова, ако нанасяте масло от розмарин директно върху скалпа, добавете само няколко капки, масажирайте, за да намалите възпалението.

Четете още: 5 грешки в грима, които допускаме през зимата