Автор
Теодор Муховски

10 златни правила за купуване на плодове и зеленчуци

Рафтовете в супермаркетите са препълнени с плодове и зеленчуци, които ни изкушават с перфектния си външен вид. Това обаче не винаги върви ръка за ръка с вкуса и свежестта им.

Как да купуваме плодове и зеленчуци, които са здравословни и безопасни за организма ни?

Най-здравословните плодове и зеленчуци несъмнено са тези, които са отгледани без химически пръскания, за предпочитане на място и узрели на слънце. Не всеки обаче може да отглежда собствена зеленчукова градина и след това да се наслаждава на отгледаните плодове и зеленчуци.
Тогава на помощ идват супермаркетите, борсите и пазарите, чиито рафтове са препълнени с вкусни продукти. Въпреки това не всички плодове и зеленчуци, предлагани в магазините, са здравословни, вкусни и съдържат еднакво количество витамини и минерали. Кои от тях трябва да изберете?



Основата за купуване на вкусни и здравословни плодове и зеленчуци трябва да бъде сезонността. Много от тях могат да се купят в магазина през цялата година. Те обаче идват от оранжерии, където се отглеждат без почва.
Вместо в земята, разсадът се поставя в съдове със специален субстрат или в минерална вата и често се третира с пестициди или химически торови смеси. Освен това те нямат достъп до естествена светлина. Поради това оранжерийните зеленчуци и плодове са по-малко ценни и по-малко вкусни от тези, които растат в естествени условия, в зависимост от сезона.
Ето защо, е препоръчително да се купуват сезонни продукти.
Ягодите и черешите трябва да се берат през юни, касисът или малините - през юли, а доматите или карфиолът - през август. Тогава ще сме сигурни, че продуктите, които купуваме, са здравословни и полезни и най-важното - по-евтини от тези, които купуваме извън сезона.



10 правила, които да помним, когато пазаруваме

Освен хляба и остатъците от храна, в кофата за боклук най-често се изхвърлят зеленчуците и плодовете.
И така, как трябва да пазарувате, за да не разхищавате храна?
На първо място, разумно. Най-честите причини за изхвърляне на храна са прекалено голямото пазаруване или липсата на списък непосредствено преди да отидете в магазина.
Когато правим списък на основните продукти, които трябва да купим в магазина, си струва да знаем триковете за купуване на най-вкусните и здравословни плодове и зеленчуци. Те ще бъдат толкова вкусни, че със сигурност няма да попаднат в кошчето за боклук.
Не трябва да се обръща прекалено голямо внимание на външния вид на продуктите. Ако една ябълка блести неестествено и изглежда почти перфектна, в действителност тя няма да е толкова вкусна и сочна, колкото изглежда на пръв поглед. Плодовете и зеленчуците трябва да се избират според теглото. По-тежките плодове са по-сочни.
- При някои плодове цветът е най-добрият показател за зрялост. Такъв е случаят с ананаса или бананите, например. Нека оставим настрана зелените в полза на жълтите, които вече са узрели.
- Такъв е случаят с ананаса или бананите, например. Нека оставим настрана зелените в полза на жълтите, които вече са узрели.
- Ако искате да си купите диня, единствената зряла, сладка и вкусна ще бъде тази с жълто петно.
- Избирайте само портокали с пъпка. Това е знак, че от тях се е образувал друг плод и те определено са сладки.



- Не си струва да се страхувате да помиришете плодовете в магазина. Ананасите, мангото, пъпешите и другите тропически плодове трябва да имат сладък, екзотичен мирис. Само тогава можем да сме сигурни, че те наистина ще са вкусни.
- Когато купувате лук, избирайте твърд, който лесно се хвърля и мирише слабо или изобщо не мирише. По-силната миризма обикновено показва, че лукът е прераснал, което го прави по-малко твърд и по-малко хрупкав. Ако покълне, той все още е подходящ за консумация.
- Кореноплодните зеленчуци си струва да се купуват с "връхчетата". Тогава те са малко по-сладки, а освен това от тях можем да отглеждаме магданоз или листа.
- Картофите попадат в кошниците ни най-често. Опитайте се да не купувате такива, които са покълнали.
- Когато купувате маруля, оглеждайте внимателно стъблото. Колкото по-светло е то, толкова по-сигурни сме, че зеленчукът е пресен.
- Броколите трябва да са тъмнозелени и компактни. Именно тогава те са най-вкусни.

Защо да ядем плодове и зеленчуци?

Зеленчуците и плодовете осигуряват хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето и правилното функциониране на организма. Ето защо те трябва да са в основата на нашата диета. Диетата, богата на плодове и зеленчуци, може да допринесе за намаляване на риска от някои видове рак. Освен това тя може да намали риска от сърдечни заболявания.
Зеленчуците и плодовете са важен източник на много хранителни вещества, включително калий, диетични фибри, фолиева киселина и витамин С. Диетата, богата на плодове и зеленчуци, ще спомогне за намаляване на риска от инсулт или диабет тип II, а също така може да намали риска от коронарна болест на сърцето, хипертония или образуване на камъни в бъбреците.