Автор
Антония Дамянова

Тя се ражда с увреждания, но днес е успешна млада жена, постигнала голямата си мечта

Заболяването, с което Аня Кристофсен се ражда, е наречено „невидимо“. На 28-ата седмица от бременността на майка ѝ ѝ поставят диагноза синдром на VACTERL – заболяване, представляващо сбор от вербални, анални, сърдечни, трахеални, езофагеални, бъбречни малформации и дефекти на крайниците.

Уврежданията означават, че Аня няма как да приема храна и вода по нормалния начин. Причината е, че хранопроводът е свързан с трахеята, а не със стомаха и има един тазов отвор (клоака) вместо три.

Ето защо лекарите отписват Аня още преди да се е родила. Предупреждават родителите, че тя може и да не оцелее, а ако това се случи, ще я очаква дълъг път на операции и препятствия, пред които трябва да се изправи.

View post on Instagram
 


Аня е на пет месец, когато влиза в хирургичната стая, за да реконструират хранителните и дихателните ѝ тръби, да ѝ направят колостомия (на червата) и везикостомия (на пикочния мехур). Целта на операцията е да може да отделя отпадъците от тялото си.

На седем месеца Аня претърпява пълна реконструкция на тази. Няколко месеца по-късно ѝ затварят стомаха. Какъв живот ѝ предстои да живее с това рядко заболяване обаче, тогава никой специалист не може да предвиди.

Първите пет години от живота на Аня са изпълнени с операции, болнични престои и консултации със стотици специалисти. Следват няколко години, в които момичето живее сравнително спокойно. Изглежда, че всичко сякаш вече е зад гърба ѝ. За съжаление, скоро се оказва, че това не е така.

View post on Instagram
 


Днес 20-годишната Аня има зад гърба си приблизително 35 операции и процедури под анестезия и около 150 приема в болница.

Аня осъзнава, че не може да започне работа, тъй като кариерата ѝ е зависима напълно от здравето. Налага ѝ се постоянно да отсъства заради прегледи и проблеми от здравословен характер. Така тя решава да използва своите белези и увреждания и да ги представи като разнообразие в модата.

Въпреки трудностите, пред които Аня е напълно наясно, че ще се изправи, тя е готова да опита. С много упоритост и хъс тя успява да намери агенция за модели, с която да подпише договор.

View post on Instagram
 


Следва участието на младата жена в Mercedes Benz Fashion Week в Амстердам през 2019 г. Тогава 17-годишната Аня е класирана за първа подгласничка на Miss Grand Australia – третият по големина конкурс за красота в Австралия.

Осъзнавайки, че нейната история може да резонира сред хората с увреждания и да бъде като тяхно вдъхновение, Аня се посвещава на най-благородната кауза.

Започва да участва в международни конференции, застъпващи се за правата на хората с увреждания. Скоро след това публикува книгата си Ноhіnd thо Ѕmіlо: Еn Іnѕріrкtіаnкl Јаurnоу frаm Dіѕкbіlіtу tа Еbіlіtу. Започва да работи в болници и организации с нестопанска цел и наставлява други хора с увреждания.

Чрез личните си преживявания и битки, които тя води през живота си, Аня успява да подобри здравните резултати и на милиони хора по света. Осъзнавайки всичко това, тя създава Champion Health Agency – агенция, която предоставя персонализирана услуга за управление на хора с хронични заболявания и увреждания (и лица, които се грижат за тях), която да даде възможност на всеки нуждаещ се да получи най-доброто за подобряване на своето здраве и живот.

View post on Instagram
 

Четете още: Бившата съпруга на един бг актьор: Била съм жертва на физическо насилие многократно, но повече болеше от емоционалния тормоз