Автор
Теодор Муховски

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене

Палмовото масло е най-широко използваното растително масло в света. То е евтино, ефикасно и функционално, поради което често го срещаме на етикетите на сладкишите и силно преработените храни.

Оказва се обаче, че въпреки съмнителната си репутация палмовото масло не е толкова лошо. Нещо повече, то е еднакво полезно с други твърди мазнини, включително кокосовото масло.



Развенчаване на мита за палмовото масло

"Палмовото масло е нормална мазнина, с изключение на това, че попада в категорията на твърдите мазнини. В сравнение с другите твърди мазнини то не е най-лошото и изобщо не е вредно. Като твърда мазнина то съдържа полезни вещества", казва професор Кшищоф Кригиер, експерт по технология на мазнините от Варшавския университет по природни науки.
Палмовото масло съдържа почти два пъти повече наситени мазнини, отколкото кокосовото масло. При първото съотношението между наситени и ненаситени мазнини е приблизително 1:1, докато кокосовото масло се състои от около 90 % наситени мазнини.

Консумацията на големи количества такива мазнини може да доведе до повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Поради тази причина диетолозите съветват да се ограничи приемът им в ежедневната диета, а максималният дневен прием на наситени мазнини може да бъде около 13 грама, или приблизително 120 ккал.



Експертът определи кое е най-здравословното масло

Експертът подчерта, че в действителност твърдите мазнини са много по-малко ценни в сравнение с течните. Течните масла съдържат много повече ненаситени мастни киселини и по-малко от наситените, които могат да имат неблагоприятни последици за човешкото здраве.

"Най-доброто масло несъмнено е рапичното, защото освен че има най-малко неблагоприятни наситени киселини, то има и много омега-3, които не консумираме достатъчно, казва експертът.



Следователно трябва ли да избягваме палмовото масло?

Според противниците на тази мазнина консумацията на палмово масло не само води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, но и причинява затлъстяване, насърчава развитието на диабет и атеросклероза и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Проф. д-р Кшищоф Кригиер обаче ни уверява, че тази мазнина не е вредна за здравето, стига да я консумираме в умерени количества.
В допълнение към споровете, свързани с вредността на палмовото масло за човешкото здраве, съществуват и такива, свързани с начина на получаването му. Нарастващото търсене на палмово масло и интензификацията на производството му са довели до създаването на несертифицирани плантации за производство на палмово масло.

"Производството на несертифицирано палмово масло води до обезлесяване и по този начин до загуба на дъждовни гори, които се считат за най-богатите по отношение на биоразнообразието в света", заключва ученият.
Съзнателните потребители, когато купуват продукти с палмово масло, трябва да проверяват дали то произхожда от сертифицирани плантации.

Четете още: Тези симптоми по лицето показват, че тялото има проблеми с храносмилането и алкохола