Автор
Теодор Муховски

Тези симптоми по лицето показват, че тялото има проблеми с храносмилането и алкохола

Пъпки, торбички под очите, зачервявания, пигментни петна или преждевременни бръчки са проклятието на много хора. Те могат да бъдат доказателство за грешките в храненето, които допускаме? Така тялото вика за помощ.
Много жени и мъже се сблъскват с различни кожни проблеми в различни етапи от живота си. За да подобрят външния си вид, те използват специализирана козметика и се подлагат на скъпи процедури.

Често пъти кожата все още не изглежда по най-добрия начин. Както се оказва, здравето е изписано на лицето - тук можем да научим, наред с други неща, че тялото се бори с инфекции, възпаления или с храносмилането на определени продукти. Въз основа на тези знания, световноизвестният експерт по грижа за лицето и натуротерапия, Нигма Талиб, идентифицира четири вида лице, които могат да създадат сериозни проблеми. Подценяването на тези симптоми води не само до неестетичен външен вид, но и до сериозни последици за здравето.

Здравето, изписано на кожата

В продължение на няколко години Нигма Талиб е прегледала хиляди пациенти, което само затвърждава убеждението ѝ, че всичко, което ядем, е от съществено значение за нашия външен вид. Не става дума само за фигурата, но и за кожата, косата и ноктите.
Специалистът идентифицира типовете лица, характерни за консумацията на захар, млечни продукти, алкохол и глутен. За някои хора тези храни няма да покажат никакви негативни симптоми, но голяма част от населението дори не знае, че има проблеми с храносмилането. При хора, чувствителни към консумацията на определени продукти, по лицето се появяват пъпки, отоци, преждевременни бръчки или промяна в цвета. Авторът на книгата твърди, че от пръв поглед се разчитат продуктите, които консумираме в излишък.

И така, как да разпознаете лице с глутен, млечни продукти, захар или алкохол?



Захарно лице

Чести симптоми: Бръчки под очите и челото, тънка сивкава кожа, малки петънца по цялото лице.

Диета, богата на прости въглехидрати, като сладкиши, бисквитки, също и бял хляб и ориз, може да затрудни поддържането на младежкия вид на кожата. Тези продукти имат висок гликемичен индекс – бързо повишават нивата на кръвната захар и също толкова бързо я понижават. В резултат на това излишната глюкоза разрушава колагена и еластина, които са отговорни за еластичността на кожата и младежкия вид. Епидермисът става тънък и податлив на увреждане. Продуктите, богати на прости захари, също причиняват бръчки – особено под очите, където кожата е изключително деликатна и загубата на колаген е най-видима.

Излишната захар може да бъде много натоварваща за червата. Организмът алармира за нарушение на бактериалния баланс с множество пъпки по лицето, деколтето, ръцете и гърба.

Ограничаването на консумацията на прости захари може да даде незабавни и дълготрайни ефекти, видими с просто око.

Млечно лице

Типични симптоми: Торбички и тъмни кръгове под очите, подуване около клепачите, малки бели петна и гнойни бучки по брадичката.

Тези признаци може да показват, че тялото има проблеми с храносмилането на млечни продукти – сирене, кисело мляко, масло или сметана. Все повече хора изпитват непоносимост към лактоза или алергия към протеина на кравето мляко. Тя може да се появи в ранна детска възраст, но също и с възрастта, когато губим ензимите, които ни позволяват да усвояваме ефективно лактозата. Затрудненото храносмилане на млечните продукти обикновено може да бъде диагностицирано със стомашни заболявания, но при някои хора нарушената функция на червата не причинява такива симптоми.

На лицето непоносимостта към млечни продукти се разпознава най-лесно по подутите клепачи или торбичките под очите. Експертът също така предупреждава, че кравето мляко може да съдържа повече от двадесет хормона и химикали. Някои са от естествен произход, а други идват от антибиотиците, противогъбичните или болкоуспокояващите, с които се хранят кравите. Ежедневната им консумация може да доведе до хормонален дисбаланс и по този начин да се стигне до кожни проблеми.

На брадичката обикновено се появяват "млечни бучки", информиращи за факта, че храносмилателната система не е в състояние да смила млечните продукти. Ако подозирате, че външният вид на лицето ви е свързан с консумацията на млечни продукти, Нигма препоръчва да се откажете от всички млечни продукти за три седмици и да наблюдавате как реагира кожата ви. Ефектите могат да бъдат положителен и видим.



Глутеново лице

Чести симптоми: Подути, червени бузи, тъмни пигментирани петна или петна по брадичката.

Глутенът е хранителен протеин от растителен произход, намиращ се в зърнените култури – пшеница, ечемик, ръж и овес. Подобно на лактозата, той причинява различни заболявания при все по-голям брой хора. Консумацията на глутен от алергични хора може да причини силна коремна болка, метеоризъм, диария и редица други заболявания. Някои диетолози смятат, че глутенът вреди на всички в по-голяма или по-малка степен, тъй като в днешно време пшеницата е силно генетично модифицирана. За хората, които имат непоносимост към глутен, този протеин всъщност вреди. Когато попадне в червата, предизвиква възпаление и уврежда чревните власинки.

За тези, които просто са чувствителни към глутен, консумацията на този протеин ще причини подуване, а лицето може да покаже множество пъпки и тъмни пигментирани петна по брадичката.

Препоръките за хората, които подозират чувствителност към глутен, са да спрат пшеничните продукти, да пият много вода и да ядат храни, които съдържат фибри. Отокът на лицето трябва да спадне с течение на времето и тенът на кожата да се изравни.



Алкохолно лице

Типични симптоми: Бръчки или зачервяване между очите, увиснали клепачи, разширени пори, отпусната кожа, дехидратирани, румени бузи и нос, дълбоки назолабиални гънки.

Гореизброените характеристики са характерни за любителите на виното. Най-често се наблюдават при жени, които обичат да пият чаша или две от тази напитка всеки ден. Всъщност този ефект ще се наблюдава при всеки друг вид консумация на алкохол.

Отдавна е известно, че алкохолът има пагубен ефект върху кожата. Дехидратира я, което прави видими бръчките и трапчинките. Браздите, минаващи от ъгъла на устата към носа, се задълбочават от него, което прави кожата да изглежда по-стара.

Алкохолът също така съдържа големи количества захар, която уврежда колагена, който е протеин, отговорен за поддържането на еластичността на епидермиса. Според експерта консумацията му може да доведе и до разширяване на порите и увисване на клепачите. Пространството между очите от своя страна е свързано с работата на черния дроб.

Установено е, че жените, чийто черен дроб е претоварен от преработването на алкохол, са склонни да развиват дълбоки бразди или зачервяване в областта между веждите. Накратко, може да се каже, че алкохолът уврежда кожата. Само няколко чаши вино може да са достатъчни, за да покажат възпаление под формата на зачервени бузи или нос.

Нигма съветва всички, които имат тези кожни промени, да си направят триседмична разтоварваща почивка от алкохола - това трябва да е достатъчно време, за да може тялото да възстанови баланса си. Тя съветва да се намали до минимум консумацията на вино или други алкохолни напитки или в краен случай да се избират вина с по-ниска захарност.

Четете още: Как да увеличим клетъчната си енергия, за да преборим мигрената