Ако сте от хората, които консумират по-често алкохол, е добре да знаете, че има един плод, който непременно трябва да включите в дневното си меню. Същият помага на вече затлъстелия черен дроб да устои на оксидативния стрес и да не се поддаде на възпаление.
До този извод са стигнали изследователи от Училището по традиционна китайска. Китайските учени открили, че антиоксидантът нарингин в грейпфрута подобрява защитата на черния дроб от опасните последици от индуцираната от алкохола стеатоза, тоест първия стадий на мастна чернодробна болест.
)
Всеизвестен факт е, че редовната консумацията на алкохол води до значително увеличаване на мазнините в черния дроб. А когато количеството на мазнини в черния дроб е повишено, това излага органа на риск от по-тежки усложнения, включително от прогресивно възпаление, които от своя страна отключват развитието на фиброза и цироза.
Изследователите са открили, че веществото нарингин има способността да инхибира предизвиканата от алкохол стеатоза и увреждане на черния дроб. Благодарение на неговото действие се инхибира натрупването на липиди (компоненти на мазнините) и рязко се намалява степента на оксидативния стрес.
Грейпфрутите са първенците сред цитрусовите плодове по най-високо съдържание на нарингин. Китайските експерти са категорични, че тези плодове могат да имат изключително благотворен ефект върху черния дроб, включително и в случаите, когато степента на мазнините в него е изключително повишена. От своя страна Новозеландската фондация за хепатит също потвърждава, че грейпфрутът е отличен за стимулиране и лечение на черния дроб.
)
Консумацията на грейпфрут стимулира разграждането на токсичните съединения до вещества, които могат да се абсорбират от водата и да се изхвърлят от тялото.