Автор
Антония Дамянова

Плодът, който помага на черния дроб да се възстанови след консумацията на алкохол

Ако сте от хората, които консумират по-често алкохол, е добре да знаете, че има един плод, който непременно трябва да включите в дневното си меню. Същият помага на вече затлъстелия черен дроб да устои на оксидативния стрес и да не се поддаде на възпаление.

До този извод са стигнали изследователи от Училището по традиционна китайска. Китайските учени открили, че антиоксидантът нарингин в грейпфрута подобрява защитата на черния дроб от опасните последици от индуцираната от алкохола стеатоза, тоест първия стадий на мастна чернодробна болест.

Всеизвестен факт е, че редовната консумацията на алкохол води до значително увеличаване на мазнините в черния дроб. А когато количеството на мазнини в черния дроб е повишено, това излага органа на риск от по-тежки усложнения, включително от прогресивно възпаление, които от своя страна отключват развитието на фиброза и цироза.

Изследователите са открили, че веществото нарингин има способността да инхибира предизвиканата от алкохол стеатоза и увреждане на черния дроб. Благодарение на неговото действие се инхибира натрупването на липиди (компоненти на мазнините) и рязко се намалява степента на оксидативния стрес.

Грейпфрутите са първенците сред цитрусовите плодове по най-високо съдържание на нарингин. Китайските експерти са категорични, че тези плодове могат да имат изключително благотворен ефект върху черния дроб, включително и в случаите, когато степента на мазнините в него е изключително повишена. От своя страна Новозеландската фондация за хепатит също потвърждава, че грейпфрутът е отличен за стимулиране и лечение на черния дроб.

Консумацията на грейпфрут стимулира разграждането на токсичните съединения до вещества, които могат да се абсорбират от водата и да се изхвърлят от тялото.

Четете още: Д-р Щонова с разтърсващ пост: Гигантски тъжно е да виждаш, че нещо е било предотвратимо, а ти си бил гигантски нехаен