Автор
Теодор Муховски

Прогноза за времето през март: очакват ни снегове и жеги, ето кога ще има магнитни бури

Месец март е един от най-непредсказуемите, често пъти времето се сменя и е възможно температурите да варират в широки граници дори в рамките на един ден. Не е рядкост денят да започне със слънце и високи градуси и да завърши с неочакван снеговалеж и застудяване.

Тази година март няма да е изключение - той ще започне с динамично и променливо време и ниски температури. Възможни са слаби валежи от дъжд и сняг през първото десетдневие. В планините ще вали сняг, като снегът ще бъде тежък и мокър, което ще създаде предпоставка за образуване на лавини. В ниските части снежна покривка няма да се образува, или и да се образува ще е по-тънка и бързо ще се топи. След 10 март времето ще е по-скоро мъгливо, а температурите ще се повишат.

Второто десетдневие ще бъде отново динамично, като не са изключени нови валежи от дъжд и сняг. След 17 март ни очаква по-стабилно и слънчево време.

На 20 март ще настъпи астрономическата пролет, а равноденствието ще бъде в 23:24 часа.
През третото мартенско десетдневие се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по планините мокър сняг.

Температурите през последните дни от месеца ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, в традиционно най-топлите места до 21,23 градуса. Краткотрайно захлаждане се очаква на 29 март с валежи в планините от мокър пролетен сняг. На 30 и 31 с повече слънчеви часове температурите бързо ще се повишат.



За справка средните климатични максимални температури за март по принцип са между 9 и 13 градуса, а средните минимални: от -2 до 3 градуса. Валежните периоди са от 1 до 16 март и от 27 до 29 март.

Магнитните бури през март

През повечето дни от първата половина от месеца слънчевата активност ще бъде средна, а през втората половина от март ще остане ниска. Земното магнитно поле ще се активизира в началото на месеца на 6,7 март, около 11 март, на 19 март, в периода 22,23 март. На 6 и 7 март се очакват геомагнитни бури, които по-силно ще се проявят в северните ширини. На ширините на Балканите ще бъдат слаби.