Автор
Весела Георгиева

И каква стана тя? ФБР заяви, че е твърде вероятно коронавирусът да е бил "изпуснат" от лаборатория

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че пандемията от КОВИД-19 "твърде вероятно" е причинена от лабораторен инцидент в китайския град Ухан. Той говори два дни, след като подобна хипотеза дойде и от американското Министерство на енергетиката, предаде Франс прес.

"От известно време вече ФБР смята, че произходът на пандемията твърде вероятно е (свързан с) лабораторен инцидент в Ухан", казва Рей в интервю за телевизия "Фокс нюз", пише БТА.

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в подобен анализ на енергийното министерство, що се отнася до хипотезата за изтичане от лабораторията, казват обаче анонимни източници, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

Медиите изтъкват, че министерството, разполагащо с биологични лаборатории, е поставило на своя анализ маркера "слабо ниво на доверие". И все пак - съмненията остават.

В света на американското разузнаване цари голямо разцепление, защото според някои, КОВИД-19 все пак се е разпространил чрез естествено предаване.

Кристофър Рей обвинява в интервюто си Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, убила близо 7 милиона души и обърквала месеци наред световните пазари.



Пекин обаче яростно отхвърля тези твърдения.

За научната общност е от ключово значение да определи произхода на коронавирусната пандемия, за да се бори с по-добри резултати срещу евентуална нова епидемична вълна, коментират експертите.

Явно никога няма да научим истината. И темата за ковид ще остане завинаги в папките с гриф "строго секретно". Но фактът, че подобни обвинения и констатации все пак излизат на повърхността, означава, че все нещо се е случило. И че не всичко е в сферата на конспирациите и научната фантастика. А според редица учени и изследователи, човечеството трябва да бъде нащрек, защото едва ли ковид ще е единствената "изпусната" пандемия.