Автор
Кристина Кирова

Бърнаут ли: Опитайте метода на тихия петък и ще се преродите

Представете си следното: Петък е (Ура!) и часът е точно 17:00. Време е да загасите компютъра и да кажете радушно "Здравей" на уикенда. Изморени сте от цялата работна седмица и най-вече от последния ден, в който сте били засипани от задачи, за да не изпитвате гузна съвест през почивните дни. Защото чувството за вина, че може би не сте били достатъчно продуктивни през седмицата, е съвсем обичайно при хората, които са "бърнаутнали" или да си го кажем простичко - тотално изпушили от работа.

Да бъдем реалисти, два дни не са достатъчни за пълноценна почивка, но вие правите всичко възможно да се възползвате максимално от свободното си време. Буквално наблъсквате събота и неделя с лични ангажименти, срещи с приятели, време за половинката и семейството, за спорт. И всичко това искате да свършите само за някакви си 48 часа.

И ето че идва онова кошмарно време, наречено неделя вечер и отново се чувствате изтощени. На всичкото отгоре знаете, че още утре сутрин колелото ще се завърти и ще трябва да бъдете онези продуктивни машини през следващите цели 5 дни.

Ако описахме съвсем точно вашия живот, то тогава със сигурност трябва да опитате метода на "тихия петък". Според много експерти, ще се случат чудеса с менталното ви здраве, което от своя страна неминуемо ще подобри и физическото.

Да си дойдем на думата: "Тихият петък" или "тихият уикенд" означава да си осигурите по-спокоен край на работната седмица. За целта е добре да подредите графика си така, че в петък да бъдете освободени от дълги, изтощителни срещи и крайни срокове, както и да не започвате задачи, които чисто физически не е възможно да изпълните само за ден. Най-добрият вариант е да не бъдете ангажирани с дейности, които изискват прекалено добра концентрация. Препоръчително е и да не поемате задачи, които изискват работа в екип.

За да постигнете добър баланс между личния живот и работата, е необходимо да обърнете внимание и на задачите, които си поставяте за събота и неделя. Защото за да сте максимално продуктивни и успешни в офиса, трябва да умеете да се "изключвате" през уикенда. За целта направете нещо много просто - поставете себе си като приоритет. Да, знаем, че е сложно за изпълнение, но вярвайте, налага се.

Не бързайте да обещавате на приятелите си, че ще се срещнете и ще прекарате дълги часове заедно. Вместо това, първо се погрижете за съня си в петък вечер и дори изключете телефона си, ако имате възможност. От друга страна, по време на работната седмица, уверете колегите и шефовете си, че сте насреща за всичко и сте готови да отговорите бързо. По този начин няма да нарушите доверието в професионалната ви среда.

За да си осигурите спокойствие в неделя вечер, най-добре планирайте как ще протече работният ви ден в понеделник. И да, живеем в динамични времена и винаги може да изникне нещо важно в последния момент и бъдете готови, че може би не всяка седмица ще имате възможността за "тих петък", но когато имате този шанс, определено го правете.

Четете още: Разтърсващата история на една млада ромка, осиновена от американци преди 25 години