Автор
Кристина Кирова

Ад в 12-то училище: Преподавател обижда и бие децата в час без опасност от уволнение

"Даскала, попа и кмета" - едно време така са били поставяни приоритетите в обществото ни. Това са били трите най-важни личности в селото. Днес нещата стоят по болезнено различен начин, но Бога ми, ако даскалите са като жената, за която чухме в сутрешните блокове днес, може би е по-добре, че не са на пиедестал. Името ѝ трябва да се знае - Маргарита Василева, учителка по български език и литература в столичното 12 СУ "Цар Иван Асен II" в кв. Яворов. Дано поета не се обърне в гроба...

Всъщност, може би думата "учител" не е толкова подходяща за нея, но все още, така се води по документи.

Та тази т.нар. учителка вероятно редовно демонстрира богатството на речника си с най-различни обиди към децата, които имат лошия късмет да попаднат в паралелка, на която тя преподава. Само си представете как най-милото ви същество, което сте пратили на училище, за да се превърне в образован човек, всеки ден чува определения за себе си като "глупак, тъпак, нещастник" и на всичкото отгоре е получило и някой-друг удар от преподавател. Не е приятно, нали? А споменах ли, че нито един от учениците, родителите или директора не може да назове точна причина за избухването на тази учителка?

Василева крещяла редовно в клас, позволявала си го е и по време на онлайн обучението по време на пандемията. Една от майките на децата съобщава, че в рамките на един учебен час (40 минути) даскалката крещяла и обиждала наред 30 минути. И не е никаква изненада фактът, че се наблюдава изоставане в материала за годината. Но директорката на училището, Вера Захариева, не изглежда притеснена от този факт, а просто добави, че материалът може да бъде наваксан. Тя демонстрира истинско безсилие в национален ефир, като заяви, че не може да отстрани Маргарита Василева, защото нямало учители по български език и литература. 15 училища в София търсели преподаватели по БЕЛ. Затова такива като тази тормозят децата безнаказано. И все пак, директорът е наложил онлайн наблюдение в часовете на госпожата, като е инструктирала колега от учебното заведение да следи какво се случва в клас. Защото не отрича, че има проблем и че на тази жена мястото ѝ не е в училище, просто няма какво да направи по този въпрос, освен да налага контрол. Разбирате - средата на годината е, сложно е да се сменят даскалите.

Вера Захариева - директор на 12 СУ

Василева си позволявала не само да нарежда децата с различни цветущи епитети, но и ударила един от учениците по гърба и макар в класната стая да има камери, които записват единствено картина без звук, точно в този ден те не работели. Колко удобно - да изглежда така сякаш детето преувеличава или си измисля, а камерите просто не работели, ама точно в този ден и час. Разкош по български.

Нещо повече, след реакции от страна на родителите, перките на Маргарита Василева не се свиват, само наглостта ѝ расте. И какво като от Регионалния инспекторат по образованието знаят какво се случва в часовете ѝ? Жената се е поинтересувала родителите на кои деца са подали жалби срещу нея и си ги тормози системно, за да си го "върне". Цитирам диалог от аудиозапис в клас:

"- Защо ме изхвърляте?

- Защото така. Защото майка ти пуска жалби."

Трудно бих могла да ви опиша истерията, която се чува в гласа на тази "даскалица".

Та така с "неблагодарниците и глупаците" от седми клас в 12 СУ. Всеки от тях си има епитет, лепнат от Маргарита Василева. Ама докога ще го караме така с образованието? Защото знаете, че така няма да се оправим, нали?

Четете още: Хари призна пред психотерапевт: Меган го спасила от пропадане