Автор
Теодор Муховски

Домашно средство за бели зъби – трик с въглен и кокосово масло върши чудеса

Белите, добре поддържани зъби са не само признак на здраве, но и естетическа ценност, на която днес все повече хора обръщат внимание.

На естествената белота на зъбите обаче могат да се радват малцина - на повечето се налага да използват избелващи средства, начело с пасти за зъби, лентички или процедури в зъболекарския кабинет. За щастие, съществуват прости и евтини методи за избелване на зъбите в домашни условия.



Как можете да избелите зъбите си у дома – бързо и ефективно?

Най-простият начин да избелите зъбите си у дома е да използвате избелваща паста за зъби или специални избелващи лентички. Въпреки това е добре да имате предвид, че не всички зъболекари препоръчват този метод, като отбелязват, че той може да увреди емайла и в резултат на това да отслаби зъбите, които може да са по-бели, но и по-малко здрави.
Безопасен, домашен начин за бързо избелване на зъбите е използването на активен въглен, който добре абсорбира токсините и премахва плаката. Можете да си набавите активен въглен под формата на таблетки или капсули, които трябва да се смачкат или отворят, а полученият прах да се смеси със супена лъжица масло. След това тази смес трябва да се почистват зъбите с четка в продължение на две до три минути.



Сода за хляб и лимон

Друго домашно средство за бели зъби е използването на сода за хляб и лимон. За целта смесете сода за хляб с лимонов сок, нанесете я върху зъбите си и ги мийте няколко минути, както винаги правите.
ВАЖНО: Въпреки че този домашен метод все още е популярен, зъболекарите твърдят, че може да бъде опасен. Лимонът има силни разяждащи свойства и може да увреди емайла и съответно да отслаби зъбите и венците.
Разбира се, такава процедура, извършвана от време на време, например преди важно излизане, не би трябвало да ни навреди много, но прекалената и честата ѝ употреба трябва да се избягва.

Кокосово масло

Друг ефективен и, което е важно, безопасен начин за избелване на зъбите е използването на кокосово масло. Този метод идва от аюрведа, или традиционната индийска медицина, и става все по-популярен по света.
Практикуващите го твърдят, че маслото не само има антибактериален ефект и предотвратява заболявания на устната кухина, но освен това действа добре при инфекции на горните дихателни пътища или при обикновена настинка и дори подобрява състоянието на кожата.
За да избелите зъбите си с кокосово масло, изплакнете устата си сутрин, на гладно, за около 15 минути, след което изплюйте маслото и измийте зъбите си с паста за зъби както обикновено. Внимавайте обаче да не погълнете маслото, защото според индийската медицина по време на този процес проникват всички токсини и нечистотии от организма, от които в крайна сметка трябва да се отървете.



Предполага се, че кокосовото масло не само избелва зъбите, но освен това предотвратява заболявания, действа антибактериално и дори премахва малки кариеси.

Как да избелим зъбите, без да увреждаме емайла?

Най-безопасният и сигурен начин за избелване на зъбите е да ги избелите под наблюдението на зъболекар. Вашият зъболекар ще избере най-добрия метод и ще следи постоянно състоянието на зъбите ви.
Когато избелвате зъбите си, е важно да не забравяте за правилния хранителен режим. Това е така, защото някои храни могат да оцветят зъбите ви, докато други ще улеснят процеса на избелване.
Зъбите се увреждат също и от прекомерното количество кафе и чай, които са отговорни за образуването на зъбна плака и обезцветяването. Зъбите на пушачите, които са пожълтели и покрити със зъбен камък, също трудно се избелват.
Когато избелвате зъбите си, избягвайте храни като: червени боровинки, череши, ягоди и сладкиши тъмни печени изделия всички червени зеленчуци.