Автор
Весела Георгиева

Цените продължават да растат - не само в магазина, но и в заведенията за хранене

Въпреки обещанията за проверки и промяна на ситуацията цените у нас продължават да растат със скоростта на светлината. И няма никакви изгледи за промяна на ситуацията, коментират потребители.

Цените са нараснали с между 30 и 50%, твърдят купувачи. Не само в магазините за хранителни стоки, но и в заведенията за хранене. Парче пица на будките, което преди струваше 1,40-1,50 отдавна е 3,00 лева, че дори и отгоре. Дори най-обикновените банички и кренвиршки гонят цена от 3-4 лева. Интересно на базата на какво се прави това ценообразуване, имайки предвид качеството на продуктите, в които масово няма нито месо, нито сирене...

Драстично е поскъпнало и менюто в заведенията за хранене. И не, не става въпрос за скъпи ресторанти, а за обикновените кръчми, които преди се наричаха закусвални. Там едно ястие вече е по 6-7 лева. дали някой обаче след грамажите, количеството месо и т.н? Едва ли.

Цените растат, грамажите падат, както и качеството.

Хватката с грамажите масово се практикува и от производителите, които намаляват количеството и в същото време увеличават цените. Това се случи през последните няколко месеца с почти всички марки на т.нар. хрупанки или джънкове.

Интересен обаче е още един факт - че количеството на пазаруващите рязко спадна - особено в основните големи хранителни вериги. И ако преди хората купуваха килограм банани, килограм картофи, сега се купуват по два банана, две чушки, един лук...

Месец преди да е дошъл Великден в медийното пространство вече се носят "заплахи", че цените на яйцата рязко ще скочат нагоре. Все повече си мисля, че фразата "за Бога, братя, не купувайте" става много актуална. И е наложително да намалим потреблението, търсейки алтернативи.

Един от най-лесните начини е да се купуват стоки от близките села, където хората отглеждат животни и зеленчуци. Другият вариант е да наблегнем на храната, приготвена у дома, на зелената градина на балкона. Преди години баща ми си отглеждаше у дома пресен лук и чесън, а съседката успешно гледаше черита. Ако добавим и по една кокошка, нещата ще изглеждат много по-добре.

Носенето на обяд от вкъщи също е вариант. Иначе не виждам как едно тричленно или четиричленно семейство може да се справи с постоянно растящите цени и ниските доходи. Наистина.

Може да не ви звучи сериозно, но е факт - докато има потребление, цените ще продължат да галопират. И е време за една по-сериозна законова регулация. И за вземане на реални мерки. Не мислите ли? Всеки работи, за да печели. Но едно е да се печели, друго е да се смъкват кожите на потребителите с договорени цени и надценки от по над 100 и 200 процента. Не е нормално цените в Германия, че дори и в Швейцария, на стоките да са в пъти по-ниски, а у нас, на фона на ниските доходи, да растат постоянно.