Автор
Весела Георгиева

Пазете приятелите си, те са вашето безплатно лекарство

Дори един разговор на ден с приятел може да намали нивата на стрес и да увеличи усещането за благополучие, твърдят американски учени.

Изследване, обхванало над 900 души, установило, че дори само един разговор с приятел веднъж дневно е достатъчен, за да се почувства човек по-добре.

Общуването повишава чувството ни за привързаност и намалява нивата на стрес. Ако през деня хората говорят със свои приятели повече пъти, резултатите за благополучие също се повишават."Колкото повече слушате приятелите си, колкото повече ви е грижа, колкото повече време отделяте, за да оцените мнението на другите, толкова по-добре се чувствате в края на деня", казва изследователят от Канзаския университет Джефри Хол.

Учените отбелязват още, че телефонните разговори са напълно способни да заменят личното общуване между приятели. Това обаче не важи за текстовите съобщения. Изследването е публикувано в Communications Research.

Сега разбирате ли защо жените живеят повече от мъжете? Защото повечето дами умеят да пазят своите ценни приятелства с години, обичат да си споделят и намират по-често време просто да се разходят в парка или да попъбрят на чашка кафе, или вино, с най-добрите си дружки.