Автор
Антония Дамянова

Срещата на две икони, за която всички говорят: Какво е това, което свързва Елизабет II и Мерилин Монро

Архивни кадри, показващи срещата между две емблематични дами на XX век, развълнува обществеността. Дамите са Нейно Величество кралица Елизабет II и холивудската сексикона Мерилин Монро.

Снимките са направени през 50-те години на миналия век, но едва сега стават публично достояние, благодарение на интернет. Потребители от цял свят уловиха и констатираха сърдечността и топлотата на връзката между кралицата и филмовата звезда, които бликат от фотографиите.

Това е единствената публична среща на Елизабет II и Монро, която се състои на Кралския филмов спектакъл през 1956 г. на площад Лестър в Лондон. На събитието присъства цяла плеяда звезди, сред които Бриджит Бардо, Анита Екберг и Джоан Крауфорд.


По това време Мерилин снима „Принцът и Шоугърл“ във Великобритания с Лорънс Оливие и също се присъединява към празненствата.

На пръв поглед между монарха и актрисата няма нищо общо – макар да са световноизвестни, двете са замесени от съвсем различни теста. Но освен славата, има още нещо, което ги свързва и това е еднаквата им възраст.

И двете са родени през 1926 г. - Елизабет – през април, а Монро – през юни. Когато се срещат и двете величия са на 30 години. Само шест лета по-късно Монро си отива от този свят, докато кралицата доживя до 96 години и почина през септември 2022 г.

В рамките само на няколко часа след като видеото, показващо срещата на Елизабет и Монро на Royal Film Performance, бе качено в TikTok, то получи повече от 200 000 гледания и над 31 000 харесвания.

Във видеото Монро изглежда видимо развълнувана, когато кралицата излиза от колата си. Звездата от „Някои го предпочитат горещо“ протяга ръка и прави реверанс, двете си разменят кратък поздрав помежду си, сърдечно усмихвайки се една на друга.

Независимо от факта, че малко по-късно кралицата запазва дискретност относно срещата си с Монро, холивудската икона споделя пред пресата, че е почувствала Елизабет да "излъчва сладост".


Има обаче една личност, която навремето публично изрази възмущението си от срещата. Това е актрисата Джоан Крауфорд, според която Монро е изглеждала твърде сексуално, за да бъде достойна да се срещне лично с височайша особа, каквато е Нейно Величество.

„Кралицата е дама и очаква да се срещне с други дами, но повечето от днешните актриси дори не могат да се държат учтиво“, отбелязва тогава Крауфорд, цитирана от биографа Шон Консидайн. „Онази вечер, когато Нейно Величество се качи по стълбите, фризьорът на Монро все още ѝ правеше косата. А момичето дори не знаеше как да направи реверанс“, допълва тя.

Днес срещите между членовете на кралското семейство и холивудски знаменитости вече отдавна не са необичайно явление. Наскоро, по повод благотворителната прожекция на Top Gun: Maverick, Кейт Мидълтън и принц Уилям преживяха подобна вълнуваща среща с актьора Том Круз на площад Лестър в Лондон.

Четете още: Даяна щеше да се гордее: Братовчедката на Уилям и Хари се омъжи - но защо кралските роднини пропуснаха церемонията? (снимки)