Автор
Теодор Муховски

Рекорд: 106-годишна филипинка е най-възрастната жена на корицата на Vogue

Тя е от малко филиписко селце, което се казва Бускалан. По професия е татуист, а нейната техника за татуиране е впечатляваща. Не случайно е избрана за лице на корицата на Vogue Филипини. Тя е рекордьор, защото с нейните 106 години става най-възрастната жена, стояла на корицата на популярното списание.

Името ѝ е Апо Уанг-Од, но е известна още като Мария Огай. Тя е от коренното население на Калинга.
Столетницата е известна с традиционната си техника за татуиране, наречена баток. Използвайки остра пръчка и сажди от въглен, Уанг-Од практикува изкуството си още от тийнейджърска възраст.
Тя изучава традиционния метод от баща си. Историята описва как популярността на Уанг-Од е помогнала да се запази градчето ѝ на картата, привличайки фенове на татуировките и туристи в селския му край. Тя предава занаята на своите внучки - Грейс Паликас, на 26 години, и Елианг Уиган, на 23 години – с цел да вървят по стъпките ѝ като мамбабаток.

View post on Instagram
 


Уанг-Од, смятана за най-стария мамбабаток (традиционен татуист) в страната, споделя пред Vogue, че има намерение да продължи да се занимава с изкуството си, докато все още е в състояние да вижда добре.

"Когато дойдат посетители от далечни страни, ще им направя татак Бускалан, татак Калинга, докато очите ми виждат.''

Хилядолетната практика баток ще продължи да съществува в Бускалан и да се предава по целия свят, благодарение на потомците, които Апо Уанг-Од обучава и вдъхновява.

Съвременните удобства в Бускалан все още не са нахлули. Тук няма мобилен сигнал, а само ограничен брой жители имат WiFi. Но пък стоманата отдавна е заменила традиционните когонови покриви на къщите, а дървените колиби са отстъпили място на претъпканите бетонни постройки.

Жената, която е свидетел на всички тези промени, е и главният им причинител. Апо Уанг-Од, енергичната столетница от тийнейджърска възраст ръчно рисува татуировки по кожата. Едва през последните около 15 години клиентелата ѝ и нейната известност надхвърлят границите на Кордилерите, като хиляди посетители идват от цял свят, търсейки изтънчената болка на оцветения със сажди трън.

Уанг-Од е татуирала повече жени, отколкото воини, тъй като ловът на глави е забранен от американците в началото на 1900 г. Образът на калингите като кръвожадни диваци е създаден от колониалния фотограф етнолог Дийн Уорчестър, който през 1912 г. публикува снимки на кордилерските племена в National Geographic, описвайки ги едновременно като екзотични и ужасяващи в опит да оправдае американския контрол над Северен Лусон или това, което той нарича "Ничия земя".
Но реалността е по-различна. Практикуваният лов на глави е бил част от ритуална война, която е имала духовно значение.
Когато американските католически мисионери идват и построяват училища в Калинга, селските момичета са принудени да покриват ръцете си с дълги ръкави. Татуировките се превръщат в повод за срам, когато жените се отправят към града, и в крайна сметка все по-малко момичета от следващото поколение продължават традицията, тъй като в културата започват да се появяват западните представи за красота и почтеност.

View post on Instagram
 


Мамбабаток могат да предават занаята си само по кръвна линия, а Уанг-Од никога не е имала собствени деца. Грейс Паликас, 10-годишната ѝ внучка, е избрана за неин чирак, макар че първоначално не желае да го прави.

"Аз бях първото дете, което се научи да прави татуировки. Просто наблюдавах какво прави тя", разказва Грейс, която сега е на 26 години. "Когато заминах за колежа през 2015 г., Елианг беше следващата, която се научи, за да може да помага на Апо, когато идват толкова много туристи."

View post on Instagram
 


По традиция татуирането се придружава от церемониални ритуали, които варират от пеене на улалим до принасяне в жертва на пиле.
В днешно време изпълнението на ритуали е напълно изключено от сеанса на татуиране, въпреки че Грейс казва, че те могат да бъдат направени при поискване, особено при завършване на голяма татуировка, която отнема много дни.
За хората, които не са местни жители, татуировките са доста откъснати от контекста на техните предци, избрани от същото ограничено меню от дизайни, предлагани на всички.



Четете още: Кейт Мидълтън ни шашна - взе карибска виагра пред всички (видео)