Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Обичаи, традиции и поверия на Велики Четвъртък

Последният четвъртък на Страстната седмица преди Великден се нарича Велики четвъртък, Страстен четвъртък, Черен четвъртък. Велики четвъртък е важен ден за вярващите, затова трябва да се спазват някои обичаи и традиции.

На Велики четвъртък отбелязваме 4 събития: умиването на нозете на апостолите от Христос, Тайната вечеря, на която е установено тайнството Причастие (Евхаристия), молитвата в Гетсиманската градина и залавянето на Христос от фарисеите. Повечето обичаи и традиции на този ден са свързани с пречистване както на тялото, така и на духа.
В някои райони на страната през този период се палят огньове за душите на починалите, за които се казва, че идват и сядат под стряхата. Затова на този ден не се мете, за да не се образува много прах, който да влезе в устата на мъртвите.

Ако на Велики четвъртък се изкъпете преди изгрев слънце, ще бъдете здрави през цялата година. Това е свързано с факта, че водата сутрин придобива магически лечебни свойства. Може да измие греховете, натрупани през годината. Освен това тази вода ще ви успокои, ще се почувствате умиротворени.
Две храни са напълно забранени от традицията в Страстната седмица, включително и Велики четвъртък, дори и за тези, които всъщност не постят: оцетът и копривата. Когато Исус бил разпънат на кръста, той бил удрян с коприва, която жилела раните му и пръскани с оцет, за да му причинят още повече болка. Освен това преданието разказва, че когато поискал малко вода, поднесли му да пие оцет: оттук и народният обичай, който изключва двете храни от списъка на използваните през последната седмица на поста.
На Велики четвъртък жените нямат право да перат дрехи нито на ръка, нито в пералня. Последният ден, в който може да се направи това, е Велика сряда, според обичаите на предците.
Боядисаните на този ден яйца не се развалят през цялата година. Хората също вярват, че тези осветени яйца, заровени в градината я предпазват. Някои домакини слагат листо върху яйцето, след което го завързват в тънък чорап и така го варят, за да се отпечата шарката. В миналото яйцата са се боядисвали с люспи от лук, жълт кантарион, кора от лилия или липов цвят; лъскавината им се придавала, като след сваряването им се натривали със сланина.

Когато опичали козунаци, вътре слагали монета. Който я получи, ще има добра година. Ако козунаците са втасали бързо, годината се очаква да е богата.
Понеже в четвъртък е станала Целувката на Юда, добре е хората, които се срещат или не са се виждали отдавна, да не се целуват в този ден.
Това е времето на Великия пост. Всички развлекателни събития, празници трябва да бъдат отложени. Нито според църковните, нито според народните традиции времето е благоприятно за сватба.
Ако искате да заченете дете, отидете на църква с торбичка жито на гърдите си. По време на службата се молете за появата на бебе. Според поверието, кампанията ще бъде по-успешна, ако предварително приготвите две ястия - солено, сладко и ги изядете преди 12 часа на обяд. Трябва да седнете на стола, където преди е седяла бременната жена.
Денят се счита за благоприятен за раждане. За новороденото казват, че ще бъде щастливо и винаги с усмивка.
Благоприятно време за осигуряване на финансов успех за годината. Препоръчително е да направите следното:
-пребройте всички пари преди и след изгрев слънце, както и по обяд (три пъти)
-измийте прозорци, врати с вода, към която са добавени монети и сол;

Направете общо почистване на къщата. Препоръчително е да се измият прозорци, врати, стени, подове, тавани. Измийте всички неща. Отстранете мръсотия, паяжини, боклуци. Отървете се от ненужното.
Ако сте вярващи, непременно отидете на служба. Направете благотворителност. Когато излизате от храма след службата, не забравяйте да споделите с бедните хора това, което имате.
Съществува друго поверие, че който откаже да почисти къщата на Велики четвъртък, псува, отдаде се на лоши мисли или съгреши по друг начин, ще страда от болести, безпаричие и домашни разправии през цялата година. Мислете само за добри и хубави неща. Не трябва да плачете, да сте обидени, ядосани, да се заяждате. В противен случай негативът ще остане с вас цялата година.
Когато се събудите, погледнете през прозореца: ако видите момчета и момичета - за късмет; баби и дядовци - трудности, деца - обновление в живота.
Препоръчва се да се следят метеорологичните явления на Велики четвъртък, които могат да предскажат какъв ще бъде сезонът:
•ако вали - времето ще е лошо до юни;
•пада сняг - чакайте горещо лято;
•поява на облаци - богата реколта;
•времето е топло - добра пролет.
Ако времето постоянно се променя, есента се очаква да бъде суха.



Ето молитвата, която трябва да прочетете на Велики четвъртък, за да имате душевен мир, която прогонва злото, но и за опрощаване на греховете.
„Господи Исус Христос, Син и Слово на Бог Отец, който днес взе Тайната вечеря с Твоите ученици и с голямо смирение си изми краката, и тези на ученика, който Те продаде! След това, като взе хляб и вино в светите си ръце и ги благослови с божествената си сила, направи ги своето тяло и кръв, които ги сподели, казвайки: „Вземете, яжте и пийте, защото това са Моето Тяло и Моята кръв, за да бъдат простени греховете ви. Същия ден ти се възнесе на небето и седна отдясно на Бога, Твоя Отец, за да царуваш с Него завинаги, Неговият Единороден Син. Затова се моли за молитвите на твоите ученици, прости греховете ни, на всички, на живите и мъртвите.
Дай ми, Господи, горещи сълзи, за да изплача греховете си. Нека Твоят очистващ дар, с който изми нозете на Твоите ученици, умие и очисти сърцето и душата ми, за да мога с достойнство, чистота и смирение да споделя Твоите Свети Тайнства, сега и по време на смъртта ми, и в часа на раздялата ми, с радост нека душата ми се издигне при Теб, без никакъв страх, въпрос или пречка да премине през небесата, влизайки в Твоята небесна слава. Помогни ми, Господи, да Те величая завинаги, да се покланям на Твоето свято име. Амин".

Четвъртъчна сол

Това е името на солта, калцинирана до черно, която има лечебни, защитни свойства. Трябва да вземете шепа сол (ако може от три щастливи двойки). В нощта на сряда срещу четвъртък я опечете, заедно с малко количество брашно. Отидете на църква и я благословете.
Препоръчително е да използвате това, като поръсите прага на жилището, както и мястото при главата на леглото. Ако съпрузите се ругаят, поставя се солница с четвъртъчна сол в средата на масата. Ако дойде лош човек, хвърлете щипка сол след него.

Четете още: Ето кога е най-подходящото време за засяване на краставици