Автор
Антония Дамянова

Опит за помирение със семейството му ли е присъствието на принц Хари на коронацията?

Принц Хари ще пристигне сам на коронацията на баща си, а Меган ще остане в Калифорния. Това стана ясно вчера, 12 април, след като Бъкингамският дворец официално обяви присъствието на принц Хари на церемонията по коронясването на Чарлз III.

Официалната причина, поради която Хари ще бъде на тържественото събитие без съпругата си, е, че херцогинята на Съсекс трябва да остане вкъщи със сина им принц Арчи, който в същия този ден навършва четири години, както и с дъщеря им – принцеса Лилибет (която на 4 юни ще навърши две години). Или поне така се твърди в коментарите на кралски експерти, според които присъствието на всички членове на семейство Съсекс ще даде допълнителна тежест върху задачите на организаторите на събитието.

От друга страна решението на принц Хари да присъства на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство се разглежда от кралските коментатори и като опит за помирение между него и семейството му.

Новината за присъствието му на коронацията идва малко след слуховете, че кралската фамилия поставила на херцозите на Съсекс условие, че ако искат да дойдат на церемонията, първо ще трябва да се извинят.



По информация на „Дейли мейл“ не се очаква принц Хари да участва в процесията след службата или да се присъедини към други членове на кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец.

Припомняме, че двойката забави отговора си на поканата за коронацията със седмици, причинявайки трудности на организаторите, натоварени със сложни планове, касаещи местата, транспорта и сигурността за висшите членове на кралското семейство, както и за световни лидери и други високопоставени лица.



Интересното е, че в деня на коронацията принц Хари ще се изправи лице в лице с баща си и брат си на публично място за първи път след издаването на противоречивите му мемоари, в които той описа физически конфликт с Уилям и нарече мащехата си Камила „опасна“.

Но докато мнозина в кралското семейство оспорват голяма част от твърденията на Хари в книгата, всички на Острова се стремят да не правят нещата по-трудни за 74-годишния монарх. Всичко, свързано с Хари и Меган, е чувствителна тема за Бъкингамския дворец и може би тъкмо поради това новината беше специално насрочена и от двете страни на Атлантическия океан за 15:00 часа британско време, за да се сведе до минимум разпалването на медийно напрежение.

В изявлението в Лондон се казва: „Бъкингамският дворец има удоволствието да потвърди, че херцогът на Съсекс ще присъства на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство на 6 май. Херцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет“.

Четете още: Меган публично отхвърля короната и няма да присъства на коронацията на Чарлз