Автор
Кристина Кирова

И всичко започва отначало: Чарлз и Камила помахаха за първи път от балкона на Бъкингамския дворец с Уилям и Кейт (снимки)

Най-големият ден в историята на Великобритания за XXI век е към края си. Новият крал е тук, готов да понесе тежестта на короната, а до него неотлъчно е кралицата-консорт Камила Паркър.

В часовете след тържествената церемония, кралската двойка се насладиха на семеен обяд с останалите старши членове на фамилията, но от Хари е нямало и следа. Въпреки че херцогът на Съсекс бе поканен, той отлетя за САЩ само минути след края на коронацията.

Последната публична поява за днешния ден на Чарлз и Камила бе излизането им заедно с други подбрани членове на фамилията, на легендарния балкон на Бъкингамския дворец. Кралят за първи път застана като глава на народа и помаха на поданиците си. И всичко вървеше като по вода, защото събитието беше съпроводено от дъжд, за който се казва, че е на късмет, освен че е напълно характерен за Лондон.

Ерата на крал Чарлз III и кралица-консорт Камила официално започна, след като бяха извършени всички ритуали, които предшестват поставянето на короната. Малко след като беше публично провъзгласен за новия крал на Великобритания, принц Уилям се поклони пред него и се закле, че ще бъде верен и лоялен към него като първи наследник по линията за трона. След това го целуна по бузата, а Чарлз с развълнуван глас му благодари.

Несъмнено най-емблематичният кадър от днешния ден, който ще остане в историята, е моментът, в който кралят и кралицата-консорт помахаха от балкона на Бъкингамския дворец. Редом до тях бяха принц Уилям, Кейт Мидълтън и трите им деца - принцеса Шарлот, принц Джордж и принц Луи.

Четете още: Ужасът на Хари и Уилям се сбъдна: Камила официално е новата кралица-консорт (снимки)