Автор
Теодор Муховски

Изтощеният нов крал: Ето кога Чарлз ще предаде короната

Джени Мъррей е английска журналистка и телевизионен оператор. Ето как тя видя коронацията на Чарлз.

"Беше едва 10,53 ч. на 6 май, а кралят вече изглеждаше силно раздразнен и изморен. Той и съпругата му трябваше да чакат в голямата си карета пред абатството. Следващият по ред - принцът на Уелс и семейството му - бяха закъснели, а е добре известно, че кралят не понася закъсненията на никого", казва Мъррей.

"Никога не можем да бъдем навреме" – е казал Чарлз според човек, който "чете" по устните му.



"В този момент на мърморене аз, а сигурно и много други хора, започнахме да се чудим как крал Чарлз III и кралица-консорт Камила ще се справят с огромното напрежение, което им предстоеше. Честно казано и двамата изглеждаха прекалено изтощени.

Могат ли двама души в средата на 70-те си години да организират прием за толкова важни хора от целия свят в петък вечер, да станат на следващия ден в ранни зори, да бъдат облечени, гримирани, с прическа и да са спокойни и уверени, знаейки, че изражението на лицето им ще бъде запомнено завинаги от всички хора по света?

Докато Уилям изпълняваше задълженията си до съвършенство, а съпругата му изглеждаше досущ като кралица в очакване, не можех да не се запитам колко ли време ще мине до следващата коронация. Дали Чарлз, който през юли ще навърши 74 години и Камила, която през юли ще навърши 76 години, няма да решат в недалечно бъдеще да предадат меча, кълбото и короната на своя син?

Следващия месец е церемонията по връчването на Ордена на жартиерата в Уиндзор, а Камила ще проведе първия си фестивал в читалнята в двореца Хамптън Корт. Насърчаването на грамотността е прекрасна кауза, но се обзалагам, че тя би предпочела да си чете книга в леглото."



След това се говори за държавно посещение през есента, вероятно във Франция преди да се стигне до нови далечни визити. Самоа е в южната част на Тихия океан и е на дневен ред за срещата на правителствените ръководители на страните от Британската общност.

Очакват се спирки в Нова Зеландия и Австралия. Хиляди километри на нашата възраст ще бъдат трудни, въпреки че ще се опитаме да очароваме австралийците, защото те все още обичат и почитат британския монарх като държавен глава.



Подобно на покойната кралица, Чарлз публично обеща да посвети живота си на служба и е известен с жестоката си работна етика, но майка му все пак беше на 27 години, когато беше коронясана.

"Надявам се, че кралят е наследил необикновените гени, от майка му и баща му, но не си спомням някой от тях да е изглеждал толкова уморен и отпуснат, колкото кралят и кралицата бяха на церемонията.



Кралица Елизабет беше изправена, усмихната и се занимаваше с това да приеме, който и да е министър-председател само няколко дни преди смъртта си. Може ли Чарлз да направи същото?

Пенсиониране е мръсна дума за много хора от нашето поколение. Искаме да продължим да сме полезни, искаме да поддържаме ума си в ред, а тези от нас, които не са кралски особи, все още се опитват да печелят достатъчно, за да отблъснат кризата с разходите за живот.

Но повечето от нас се питат също така дали не е време да помислят за това да се наслаждават на последните си десетилетия, вместо да се бичуват до смърт?

За краля и кралицата-консорт тежката работа тепърва започва - това е чисто нова роля, която е твърде късна за повечето от нас, за да се замислят за нея.



Пожелавам им всичко най-добро, но ги призовавам да помислят за "ранно" пенсиониране като възможност. Може би да планират да работят усилено до 80-годишна възраст, да предадат властта на 46-годишния принц Уилям и да се наслаждават на времето, прекарано заедно в брака, за който са се борили толкова дълго и който очевидно ги е направил толкова щастливи.

Разбира се, нямаше да казвам нищо от това, ако празнувахме коронацията на кралица Анна.



Кралската принцеса ме изненада. Тя е точно моята съвременничка. Тя е твърда по начин, по който тримата ѝ братя никога не са били. Може да ви въвлече в интересен разговор или да ви каже да се махате.

В събота тя излезе от абатството, качи се на масивния си кон и яздеше редом с краля като негов защитник. Кой би се осмелил да го заплашва с феноменалната му сестра до себе си?

Колко тъжно е, че след като някога е била трета по ред за трона, сега Ан е едва 16-а.", казва Джени.



Четете още: Защо Камила не спази една вековна традиция на коронацията: Историята на камъка Кохинор, заради който британската монархия трябва да се срамува