Автор
Woman.bg

Георги Тошев разкрива личния си разговор с Наум Шопов

Журналистът Георги Тошев представя биографичното издание „Личен разговор. Бележки от един живот“, посветено на актьора Наум Шопов и филмът „Личен разговор“ (45 минути), който запечатва последните години от живота му. Макар и черно-бяла като полиграфия, книгата с подбрани биографични фрагменти с изповеди, спомени и размисли показва наситената, богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър.

Участвал е в над 70 театрални постановки, има над 60 роли в българското кино. Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта. Отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Но преди десетилетие, на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите:“По-добре е аз да разкажа живота си, за да не си измислят като ме няма!“ В продължение на две години Георги Тошев се среща с актьора Наум Шопов, за да подреди пъзела на един необикновен живот. Автобиографичната книга остава недовършена, защото Наум Шопов се разболява, но настоява ръкописа да бъде публикуван.

Така се появява книгата „Личен разговор“, която разказва за един труден, но интересен живот, започнал от ложата на театъра в Стара Загора. Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов успяват да направят документален филм за големия актьор, който носи същото заглавие „Личен разговор“. Събитието е с вход свободен и е на 18.05 (сряда) от 18.30 ч. в Общински културен институт „Красно село“, зала N1.