Автор
Люблена Папазова

Вдовицата на Гунди благослови филма за него

На изключително трогателна среща станаха свидетели малцината допуснати до първия снимачен ден на филма „Гунди-легенда за любовта”, посветен на великия футболист Георги Аспарухов. Очакваният с огромен интерес проект ще проследи живота на големия спортист от срещата му с неговата единствена любов Величка Маркова - Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. Снимките на мащабната продукция ще продължат 2 месеца, а бюджетът му е близо 4 милиона лева. Главната роля в е поверена на талантливия актьор от Народен театър „Иван Вазов“ Павел Иванов. Студентката от НАТФИЗ Александра Свиленова, за която това е първа голяма роля, пък ще се превъплъти в съпругата Величка. Тя завърша втори курс в класа на професор Ивайло Христов.

„Осъзнавам трудността и отговорността да играя жив човек, при това една от най-забележителните жени на България-вдовицата на Гунди, но съм много благодарна, че получих тази роля. Най-важното, което трябва да покажа е нейната огромна любов към Георги, но и към футбола, който става неизменна част от живота й”, обясни родената на 14 май 2002 година артистка. Самата Лита, която първо изгледа заснемането на сцената, в която се запознава с Гунди, вдъхна кураж на младата Александра, а прегръдката между двете докара сълзи в очите на само на младото момиче и вдовицата, но и на всички присъстващи. Величка Маркова бе през цялото време в компанията на сценариста на филма Емил Бонев, на който е гласувала пълно доверие, за да разкаже историята на любовта й с най-добрия футболист на България за всички времена. „Имам дълбоко доверие в Емил Бонев, Иван и Андрей и целият екип. Те ще ме върнат назад във време, в което бих искала да остана”, каза вдовицата.

Нелеката задача да ни пренесат в 60-те и 70-те години ще имат още режисьорът Димитър Димитров, главният оператор Борис Славков и продуцентите Андрей Арнаудов и Иван Христов от „Междинна станция“, чиято задача е да сглобят най-добрия отбор от професионалисти. В това отношение важна помощ ще окаже и Станислав Ангелов – Пелето, който влиза в ролята на футболен консултант на продукцията. „След близо 5 години усилена работа, проучване, дискусии и събиране на възможно най-добрия екип, днес сме на прага на осъществяването на мечтата наречена „Гунди – легенда за любовта“. Създадохме една машина на времето, задвижена от над 100 човека на терен и 59 актьора, които ще се включат в заснемането на продукцията, в която ще има много специални ефекти, доста каскади, кадри на пълни стадиони от птичи поглед, както и сцени от документалния материал, който сме събрали за живота на Георги Аспарухов.“, казват Иван Христов и Андрей Арнаудов на старта на снимките.

„Това е филм е за дръзновението и за любовта, като основна движеща сила и енергия за сбъдване на мечти. „Гунди – легенда за любовта“ ще покаже различни етапи от професионалния и личния живот на един велик българин, превърнал се в легенда, но платил с живота си за това. Филмът има за цел да увековечи този достоен човек, чиято история се надяваме да докосне повече хора и да послужи за вдъхновение.“, споделят още продуцентите. Премиерата на продукцията е планирана за началото на 2024 г.