Автор
Теодор Муховски

Ето защо не изхвърлям семките от динята, а ги пека

Сезонът на дините вече започна и ще продължи до края на август. Добродетелите на този плод и въздействието му върху здравето са известни на повечето от нас, но споровете са все още около семките.

Обясняваме ви защо трябва да ядете семки от диня и как да приготвите най-вкусните от тях!

Изхвърляте семки от диня? По-добре ги запечете в тиган и ги изяжте. Те са не само вкусни, но и притежават много ценни свойства. Какво си струва да знаете за семките от диня и как да ги консумирате?



Свойства на семките от диня

Динените семки приличат на слънчогледовите по вкус, но имат допълнителен леко ядков послевкус. Те съдържат много мазнини и протеини, така че са доста калорични, но другите им предимства ни карат да посягаме към тях възможно най-често.

Динените семки са отличен източник на аргинин - аминокиселина, която регулира кръвното налягане и намалява риска от коронарна болест на сърцето, както и на магнезий, желязо, калий, витамини от група В, цинк и манган. Семките са и отличен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките, протеините и ДНК от свободните радикали, намаляват риска от рак, диабет, сърдечносъдови заболявания и предотвратяват стареенето.



Проучванията показват, че семките на динята имат мощно въздействие: антибактериални, антипаразитни, антивъзпалителни, антиоксидантни, антиболкови
Те също така подпомагат функцията на бъбреците и регенерират черния дроб. Семките от диня се използват и за лечение на инфекции на пикочните пътища и дори при нощно напикаване. Те са ефективни и срещу храносмилателни заболявания като кандидоза и предпазват кожата от слънчево изгаряне.

Можете ли да ядете сурови динени семки?

Дълго време съществуваше теория, че семките на динята не трябва да се консумират сурови - предполагаше се, че са вредни или дори отровни. Днес знаем, че това вярване е било погрешно и че суровите семки са не само безопасни, но и много хранителни. Най-добре е обаче семките да се консумират изсушени и изпечени - те са вкусна закуска, която успешно може да замени нездравословния чипс или висококалоричните ядки.

Как да ядем семките на динята?

Семките от диня могат да се консумират сурови, но имайте предвид, че те са много богат източник на фибри и ако се консумират в големи количества, могат да забавят метаболизма и дори да причинят запек.
Затова е най-добре да ги изпечете. За целта суровите динени семки трябва да се подправят на вкус със зехтин и сол и след това да се сложат във фурната или в тиган. Печените динени семки могат да се хрупат самостоятелно или да се добавят към салати или овесени ядки. Те са много вкусни и с любимото ви кисело мляко.



Семките на динята се използват успешно от векове и в аюрведа, традиционната индийска медицина. Тези, които я следват, пият здравословен чай, приготвен от 20-30 изсушени семки, които след това се смилат и се варят в продължение на 15 минути в два литра вода. Такъв чай трябва да се пие в продължение на два дни, след което се прави еднодневна почивка и отново се връща към консумацията на напитката. Тя укрепва функцията на бъбреците и понижава кръвното налягане.
Семките на динята се използват основно в кухнята на Близкия изток и Азия, но ние също можем успешно да ги добавим към любимите си ястия. Например семките от диня са чудесна добавка към крем супи, които обикновено се сервират с пухкав грах, слънчогледови или тиквени семки. Можем да ги поръсим и върху летните салати и дори да ги добавим към домашно приготвени десерти и сладоледи. Макар да е трудно да се повярва, те имат наистина добър "сладък" вкус!

Семки от диня: за кого не се препоръчват?

Въпреки че семките от диня са безопасни и дори могат да се консумират сурови, по-добре е да не ги давате на малки деца. Не трябва да се консумират и от хора, страдащи от синдром на раздразнените черва, повтарящ се запек, метеоризъм или газове. Консумацията през нощта е особено нежелателна.