Автор
Теодор Муховски

Диета при хипертония: храни, които понижават кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да се контролира не само с медикаменти, но и със здравословна диета. Диетата при хипертония и наднормено тегло е от особено значение.

Препоръчваме ви продукти, които понижават кръвното налягане и съветваме хипертониците как да си съставят седмично меню.



Диета при хипертония: принципи на хранене

При хипертония трябва да се храните на порции, като разпределяте дневния обем храна на 5-6 равни порции. На хипертониците е противопоказно рязко да ограничават храната си, да практикуват гладуване. В същото време е необходимо да се откажат да ядат храни, които свиват и запушват кръвоносните съдове. Тези храни включват масло, сметана, свинска мас, колбаси, тлъсти меса и осолена риба.

Свойствата на коагулация се предизвикват от сиренето, доматите и ананаса. Спазъм на кръвоносните съдове се получава от алкохол, кафе, зелен и черен чай.

Пациентите с хипертония трябва възможно най-често да включват в диетата си продукти, намаляващи кръвното налягане:

- кайенски пипер, куркума, чесън, джинджифил;
- нискомаслени млечни продукти, чай от картофи;
- морски дарове, речна и морска риба;
- студено пресовани растителни масла;
- цвекло, картофи в сака;
- целина, магданоз, спанак;
- сушени плодове, банани, лимон;
- сурови бадеми, слънчогледови семки, ядки;
- боб, соя, леща, овесени ядки, елда;
- черна арония, червена боровинка, червена боровинка.

Кръвното налягане се понижава, ако всеки ден пием по половин чаша сок от касис. За хипертонията помага чай от мента с мед.



Ако често имате високо кръвно налягане, трябва да ограничите приема на сол. Дори е по-добре да я изключите напълно от храната, тъй като тя задържа вода в организма, като по този начин пречи на кръвообращението. Диетичните ястия могат да се овкусяват с билки, лимонов сок и подправки, за да се избегне липсата на вкус.

Диета при хипертония за една седмица

Първата закуска може да се състои от винегрет с варено месо, омлет на пара, меко сварено яйце, елда или овесени ядки, извара с ядки. Рано сутринта може да изядете салата от прясно зеле, моркови и ябълки и да изпиете чаша слаб чай. След 3 часа трябва отново да закусите.

За лека закуска са подходящи сурови или печени ябълки и плодови или зеленчукови сокове.



Примерно обедно меню може да бъде следното:

- вегетариански борш, говежди строганов, картофи в сака;
- зеленчукова супа, котлет на пара, овесена каша от елда;
- супа от юфка с пилешки бульон, оризова каша;
- борш с месо, пилаф с кайсии;
- супа, картофено пюре със зелена салата;
- зеленчукова супа, кюфте, настъргано варено цвекло;
- зелен борш, яхния с печена риба.

Като напитка може да употребявате касис, компот, сок от моркови и отвара от шипки.

За вечеря са подходящи ястия от извара и ядки, зеленчукови салати с риба, котлети от моркови, пържени тиквички. Ако наистина искате нещо сладко, можете да си направите желе или мармалад. Можете да изядете 2 филийки хляб, 15 г масло и 50 г захар. Можете да изпиете чаша кисело мляко 2 часа преди лягане.

И така, при хипертония трябва да се откажете от солта, кофеина, алкохола, мазните храни, да намалите приема на захар. Трябва да се храните с малко и разнообразна храна.