Автор
Антония Дамянова

5 навика за красота, които научихме от туркините

Турската култура е богата на традиции и обичаи, оцелели през вековете до днес. Когато става въпрос за красотата на туркините, можем да видим, че те са си изработили специални навици и техники - съчетание от вековни традиции и модерни влияния от днешното време.

Турските жени се грижат за кожата си, като използват естествени продукти и традиционни методи. Например, подобно на българките, те добре познават благотворното въздействие на розовото масло и розова вода, използвайки ги често като средство за почистване и хидратация на кожата.

Да видим кои пет навика за красота продължават неизменно да присъстват до днес в рутинните процедури за разкрасяване и подмладяване на турските жени.

Пълноценен сън

Пълноценният сън заема първо място в ритуалите за красота на туркините. Нито един крем няма да ви спаси от кръгове под очите или бръчки, ако систематично нарушавате биологичните ритми. Лишеното от достатъчен сън тяло няма да ви прости за това и ще си отмъсти под формата на оток, целулит и брутален апетит. Ето защо, за да запазят младостта си, турските жени обръщат специално внимание на качествения сън.

Филмовите актриси, които трябва да изглеждат неустоими на ежедневните снимки, също се придържат към това правило. Нищо чудно, че турските сериали са толкова популярни по целия свят. Трудно е да откъснете очи от красотата на турските жени, нали!

Розова вода

Розовата вода е задължителна за всяка уважаваща себе си туркиня. Като я добавите към ежедневните си навици за красота, можете спокойно да изхвърлите всички останали тоници. Освен приятен аромат розовата вода има всички свойства за поддържане на женската красота - тя притежава подмладяващ, освежаващ и регенериращ ефект върху кожата и наистина няма равна на себе си.

Хамам

Турските жени посещават хамам всяка седмица. Хамамът е традиционна турска баня, където посетителите се отдават на пълноценен релакс и грижа за кожата. В хамама се извършват специални процедури за измиване и ексфолиация на кожата. Там се извършва местен пилинг, наречен "кесе". След като кожата на тялото се загрее добре в топлата вода, със специална ръкавица се обтрива цялото тяло. Усеща се като фин пясък върху кожата, което я прави мека и добре поддържана, премахвайки всички замърсявания и мъртви клетки.

Красиви и буйни коси

Освен грижата за кожата, турските жени също така се грижат много за косата си. Туркините често практикуват традиционни методи за грижа за косата, като например масаж на скалпа с етерични масла или използване на природни билки за подобряване на растежа на косата. За да подхранват и омекотяват косата си, често използват натурални продукти като масло от жожоба или арганово масло.

Гладко тяло

Природата е възнаградила турските жени с гъста, здрава и тъмна коса. И не само на главата. За да се справят с генетиката, една самобръсначка няма да е достатъчна, а турските жени често използват услугите на лазерната епилация. Култът към гладкото женско тяло е здраво вкоренен сред съвременните дами и той не е чужд на ориенталските красавици.

Четете още: Стереотипите за красота при азиатските жени, някои от които ще ви шокират