Автор
Ева Григорова

101-годишен невролог сподели тайната на дълголетието

Д-р Хауърд Тъкър е най-възрастния практикуващ лекар в света, който през юли навърши 101 години. Той стана звезда в TikTok на 100 години.

Какъв ли е тайната на дълголетието според него?

Както Хауърд Тъкър, доктор по медицина, споделя, ключът към по-дълъг живот всъщност е доста прост. Според него не е нужно да използвате специални суперхрани, модерни лечения или инструменти за биохакерство. Много по-простичко е: редовно движение, усещане за цел и младежко мислене. Е, и мартини в петък вечер!

Д-р Хауърд Тъкър е най-възрастния практикуващ лекар в света, който през юли навърши 101 години. Той стана звезда в TikTok на 100 години.

Лекарят има доста ценни съвети, които да сподели с по-младите, но според него има три неща, които са задължителни за дълголетие:

1. Продължавайте да работите

Както споменахме, Тъкър е все още практикуващ невролог - и той приписва работната си етика и цел за статута си на столетник. “Пенсионирането си остава враг на дълголетието“, споделя той. — Толкова съм сигурен в това.” - казва то Изследванията подкрепят твърдението му, тъй като проучване от 2021 г. установи, че пенсионираните участници са по-склонни да изпитат когнитивен спад, отколкото непенсионираните лица.

Това не означава, че трябва да запазите работата си на пълен работен ден (е, освен ако не искате). Тъкър подчертава чувството за цел, което носи работата, а ако се пенсионирате, просто се уверете, че няма да го загубите, дори и да го промените.

“Ако се пенсионирате, опитайте да се посветите на някоя смислена кауза“, отбелязва той. — Това е приемливо, защото поддържа интересите и жизнеността ви. Можете също да запишете курс, да започнете ново хоби, да се присъедините към клуб и т.н.

И не си мислете, че запазването на работа е тайната на дълголетието. Уверете се, че наистина се наслаждавате на работата си, казва Тъкър.

“Имах 42-годишна пациентка, чийто шеф беше такъв тиранин, че тя обиталяше мястото, където работеше, няколко пъти, преди да влезе“, разказва той. "Тя получи инсулт на 42 години."

2. Упражнявайте се редовно

“Продължавам да тренирам“, казва Тъкър. “Преди тичах навън, но сега е твърде трудно за мен, така че го правя на бягащата пътека. Тичам 2 до 3 мили няколко пъти седмично.“

Връзката между движението и дълголетието е добре документирана. Поучване от 2022 г. на над 400 000 възрастни, показва, че само 10 минути бързо ходене на ден са свързани с по-дълги теломери – достатъчно, че тяхната биологична възраст изглежда с 16 години по-млада към средата на живота.

Винаги казваме, че най-доброто упражнение е това, което наистина правите, но има какво да се каже и за силовите тренировки: дейностите за укрепване на мускулите могат да намалят риска от смъртност с 10 до 17%.


3. Поддържайте младежко си мислене

Според Тъкър наистина можете да мислите, че сте по-млади. “Имам няколко приятели, които вече ги няма, които винаги говореха за това, че са стари, въпреки че бяхме на същата възраст и те починаха по-рано“, обяснява той. "Мисля, че ще живея вечно. Знам, че това не е реалност, но не се страхувам от смъртта."

Отново науката е на негова страна: според проучване, в което се включват 68 здрави възрастни между 59 и 84 години, тези, които се чувстват по-млади, всъщност имали структурните характеристики на по-млад мозък – те получили по-висок резултат на тест за паметта и имали повече сиво вещество в мозъка си, което е свързано с по-добра когнитивна функция.

“Винаги планирам бъдещето“, добавя Тъкър. Този начин на мислене му помага да остане оптимист и му дава цел, което знаем, че е свързано с по-дълъг живот. “Избирам приятели, които са по-млади от мен“, добавя той. “Сега имам добри приятели на 70 и 80 години и те ме поддържат млад.“