Автор
Ева Григорова

Тайно послание или лош вкус: защо Кейт Мидълтън обича евтини бижута

Няма съмнение, че Кейт Мидълтън, със статута си на принцеса на Уелс, има правото да носи бижута, които са зашеметяващи по размер и стойност. И все пак тя често носи много евтини накити. Защо ли?

Представителите на британското кралско семейство имат достъп до едни от най-скъпите бижута в света. Те могат или да ги закупят, или да използват колекцията от кралски бижута. И все пак остават такива от тях, които не се ползват от тази привилегия и избират по-достъпни варианти.

Една от тях безспорно е принцеса Катрин, която беше разкритикувана за това от модния експерт Сузи Менкес. Според Менкес, Кейт Мидълтън изглежда като жена, която не се радва на скъпи бижута и вечерни облекла и изглежда, че ги носи само защото трябва. Но наистина ли е така?



От една страна е възможно специалистката да е права, тъй като Кейт често ни показва класически и сдържан стил, а дрехите ѝ са лишени от много декоративни елементи. Така че семплостта и липсата на претенциозност в облеклото могат просто да характеризират вкуса на Кейт и желанието ѝ да не прекрачва кралския протокол.

Истинската причина обаче Кейт да предпочита бижута, а понякога и дрехи от марки като Zara, се крие другаде. Факт е, че стандартът на живот на британците значително е намалял в сравнение с този, който е бил години по-рано. Да, жителите на Великобритания не живеят в бедност, но финансовата криза става все по-очевидна. Следователно Кейт, като истинска принцеса на народа и бъдеща кралица, трябва да усети настроението и проблемите на населението и да се адаптира към тях. Именно това желание да служи на хората, а не на собствените си нужди, прави принцесата Уелс една от най-обичаните кралски особи на Великобритания.



Но тя не е първата, която избира тоалети и бижута според политическата и социалната сцена. При коронацията си кралица Камила, известен любител на висококаратовите диаманти, отказа диаманта Кохинор в короната си. Това е така, защото страни като Иран, Индия, Афганистан и Пакистан претендират за собственост върху този 105-каратов камък и кралското семейство реши да не провокира възможен конфликт.

Може би единственият представител на кралското семейство, който беше със скъпи бижута на всяко събитие, беше Елизабет II, на чиито уши е трудно да си представим обеци Accessorize. Но ако британците са готови да простят това на монарх, който управлява повече от седемдесет години, то от други членове на семейството те вече изискват повече динамика и липса на постоянна демонстрация на високия им статус.