Автор
Патриция Романска

Как да оптимизираме синтеза на витамин D през лятото?

Няма по-подходящо време да си набавим слънчевия витамин от разгара на лятото. Обилната светлина предоставя възможност да повишим нивата на витамин D по естествен път, но само при определени условия…

Витамин D е от ключово значение за оформянето на човешкия скелет, посредством регулацията на калций в тялото. Mалко известно е че витамин D е хормон и дефицитът му допринася не само за развитието на рахит, но и на сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, рак и диабет според публикация от 2019. Витамин D може да се набави чрез консумацията на животински продукти, но основният източник е UVB радиацията, която присъства в светлината с UV индекс по-голям от 3. Когато UVB лъчите проникнат в кожния епидермис, те отключват каскада от химични реакции които преобразуват провитамин D в кожата в холекалциферол, още известен като витамин D3.

Въпреки че летните лъчи, богати на UVB, ни дават предпоставка да възобновим мастните депа на витамин D, в подготовката за тъмните зимни месеци, не може да се разчита единствено на сезона. Проучване проведено през 2011 г. установява че 87.5% от участващите имат дефицит през зимата, а 78.6% през лятото – въпреки че разликата е статистически значима, резултатите сочат към целогодишен дефицит.

Какви са пречките за синтеза на витамин D през лятото?
Според публикация от 2011, има множество фактори, които предотвратяват синтеза на витамин D. Атмосферните условия имат отношение към спектъра на светлината, който ни достига, като UVB лъчите са по-малко достъпни при облачно време или при наличието на смог. Tези от нас, които прекарват слънчевите следобеди зад прозореца в офиса, трябва да знаят, че ултравиолетовата радиация не преминава през стъклото, което прави невъзможен синтеза на витамин D в закрити пространства. Частта от деня в която се излагаме на слънце също има отношение – UV лъчението е най-интензивно между 10 и 16 ч.

От значение ли е кожата?
Индивидуалното ниво на меланин в кожата, което е предимно наследствено, също повлиява способността за синтез на витамин D. Меланинът е кафяв пигмент, който придава цвета на кожата, като колкото повече меланин има, толкова по-тъмна е тя. Меланинът се „конкурира“ с провитамин D за абсорбцията на UVB радиацията, поради което хората с по-тъмна кожа се нуждаят от по-продължително излагане на UVB. Слънцезащитните кремове с фактор по-висок от SPF 8 също блокират синтеза на витамин D, който е оптимален при излагане не само на лицето, но и краката, корема и гърба. Тъй като UV радиацията уврежда кожата, това не означава да не вземаме мерки да я предпазим – но бихме могли да не нанасяме крем върху цялото тяло и невинаги да нанасяме повторно във всички зони, което ще позволи проникването на UVB, но в по-ограничени количества.

Четете още: Не сънувате или не помните сънищата си: С тези 6 стъпки ще се преборите с този проблем